Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

ONU: utilizarea eficientă a resurselor ar putea salva trilioane de euro

Dacă resursele ar fi folosite mai eficient, aproape două trilioane de euro ar putea intra în economia globală în fiecare an. Este concluzia exprimată de niște cercetători în cel mai recent raport al Organizației Națiunilor Unite.

eficiența resurselor
foto: dnv.org

Potrivit experților, un program din Marea Britanie este dovada prin care modelul eficient de folosire al resurselor este unul profitabil. Între 2005 și 2010, în Marea Britanie, s-au reciclat șapte milioane de tone de deșeuri care ar fi trebuit să ajungă la groapa de gunoi. Prin această practică, susțin cercetătorii, costurile s-au redus cu circa 180 de milioane de euro și 6 milioane de tone de dioxid de carbon nu au mai ajuns să polueze aerul.

De ce este reciclatul dificil

În raport sunt analizate procesele prin se reciclează mai multe tipuri de materiale și ce îngreunează aceste procese. De exemplu, pentru reciclarea metalului din bunurile de larg consum, cum sunt mașinile, electronicele și aparatele de mici dimensiuni, experții afirmă că există mai multe motive pentru care reciclarea este ineficientă. Unul dintre ele este designul produsului, care face dezasamblarea și separarea materialelor, necesară reciclării, imposibilă. De asemenea, și lanțurile de aprovizionare globală reprezintă un o problemă. Faptul că publicul nu este informat despre problema resurselor limitate precum și lipsa stimulentelor economice se numără, de asemenea, printre motivele invocate de ONU.

Nu în ultimul rând, autorii raportului atrag atenția că o infrastructură adecvată și complexă, necesară reciclării metalului, lipsește atât în țările dezvoltate, cât și în cele aflate în curs de dezvoltare.

Mai mult decât atât, problemele care intervin în cazul reciclării metalului sunt prezente și în cazul altor tipuri de materiale. Totuși, acestea pot varia în funcție tipul de material.

Modelul „plătești pentru cât atunci”, implementat cu succes în Italia

Raportul ONU citează două studii de caz realizate de Zero Waste Europe. Studiile de caz s-au realizat în două regiuni din nordul Italiei: Capannori și Treviso. În ambele zone, susțin experții, ratele de reciclare a deșeurilor a depășit 80%. Acolo funcționează sistemul „plătești pentru cât arunci”, potrivit căruia cetățenii sunt taxați în funcție de greutatea deșeurilor nereciclate pe care o aruncă. De asemenea, în ambele municipalități, rezidenții sunt stimulați financiar pentru a încuraja compostarea deșeurilor. De exemplu, în Capannori, înainte de a fi implementate măsurile, cetățenii au fost consultați și autoritățile le-au furnizat informații.

În plus, în Treviso există o bază de date online, unde rezidenții pot urmări care este cantitatea de deșeuri generată  de ei și strânsă de colectori. În același sistem, acestora le este explicată metoda prin care le sunt calculate taxele pentru cantitatea de deșeuri generată.

Câștigul economic, distribuit neuniform

Totuși, în raport mai este indicat și faptul profitul rezultat în urma utilizării resurselor în mod eficient, nu vor fi distribuite uniform. Totuși, experții menționează că țările vor câștiga mai mult prin implementarea politicilor sustenabile, care vor sprijini tranziția către o folosire eficientă a resurselor. În orice caz, națiunile vor avea mult de câștigat decât dacă continuă cu practicile actuale.

Nu în ultimul rând, pentru țările din G7, din care face parte și UE, utilizarea eficientă a resurselor și politicile de mediu ar duce la creșterea PIB-ului cu aproape 600 de miliarde de euro până în 2050.

 

 

spot_img

Ultimele știri