Este oficial. Fumatul va fi interzis în spațiile publice închise

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unitățile sanitare, de învățământ, precum și cele destinate protecției și asistenței copilului a fost adoptat, marți, de plenul Camerei Deputaților, cu 164 de voturi pentru, 20 împotrivă și 26 de abțineri. Legea va fi transmisă spre promulgare președintelui Klaus Iohannis.

fara tigari

Pe lângă interzicerea completă a fumatului în toate spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă și în locurile de joacă pentru copii, actul normativ mai prevede inscripționarea pachetelor cu produse din tutun, desfășurarea de campanii de informare și educare a populației, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziționeze, indicarea în produsele finale a conținutului de gudron, nicotină și monoxid de carbon.

De asemenea, în spațiile publice închise, legea interzice inclusiv utilizarea țigărilor electronice.

Cum definește legea spațiul public închis

Cel mai important amendament cuprins în proiect este cel care definește spațiul public închis ți care conduce practic la interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise: „Prin spațiu public închis se înțelege orice spațiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiș, plafon sau tavan și care este delimitat de cel puțin doi pereți, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

Totodată, legea conține unele măsuri privind utilizarea ingredientelor pentru produsele din tutun, având ca scop protejarea sănătății persoanelor fumătoare și nefumătoare de efectele dăunătoare ale fumatului, prevenirea răspândirii fumatului în rândul minorilor și asigurarea unui nivel adecvat al calității vieții populației.

Singurele locuri în care este permis fumatul

Potrivit actului normativ, fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaționale, cu respectarea următoarelor condiții: să nu fie spațiu de trecere sau de acces în spații publice închise; să fie dotate cu sisteme de ventilație funcționale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă; să fie dotate cu scrumiere și extinctoare și amenajate în conformitate cu prevederile legale.

Fumatul este permis în celulele pentru deținuți din penitenciarele de maximă siguranță.

Ce riscă cluburile și restaurantele care nu respectă legea antifumat

Nerespectarea prevederilor legii impune sancțiuni cuprinse între 100 și 15.000 de lei. La prima abatere sancțiunea constă în amendă plus suspendarea activității unității respective, iar la a doua abatere — amendă și închiderea unității.

70 de români mor zilnic din cauza fumatului

Președintele Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălțan, a declarat în urmă cu o săptămână că 70 de români mor în fiecare zi din cauza fumatului.

„Încetinirea declinului acestei boli (bronhopneumopatiei obstructive cronice — BPOC — n.r.) este întreruperea fumatului. Această întrerupere a fumatului presupune o lege care să fie extrem de corectă în România și care, din păcate, de la momentul în care a fost votată și aprobată de Comisia de sănătate din Camera Deputaților este în continuare amânată la votul în plen, lucru care din punct de vedere al cifrelor înseamnă că în fiecare zi 70 de români mor din cauza fumatului, iar 42.000 de oameni pe an suferă complicații”, a afirmat prof. dr. Florin Mihălțan, într-o conferință de presă.

El a adăugat că se pierd bani de la bugetul de sănătate, pentru că BPOC înseamnă la pacienții peste 50 de ani depistați tardiv un grad de invaliditate, pensionare precoce, oxigenoterapie sau ventilație noninvazivă, intervenții costisitoare, asistență la domiciliu.

Toate țările UE au adoptat măsuri împotriva expunerii la fumul de tutun

Măsurile adoptate la nivelul statelor membre diferă considerabil, iar punerea în aplicare pare a fi o problemă în unele dintre acestea, în special în aplicarea legislațiilor care prevăd și unele derogări, așa cum era și în România în privința spațiilor special amenajate pentru nefumători.

Cu toate acestea, beneficiile nu au întârziat să apară. Efectele asupra sănătății ale legislației antifumat sunt imediate și includ o reducere a incidenței de infarct miocardic și îmbunătățirea sănătății respiratorii. De exemplu, rata reală de expunere la fumul de țigară în baruri și restaurante a scăzut între 2009 și 2012 de la 46% la 28%. Efectul economic al legislației antifumat este pozitiv sau neutru.

Cele mai stricte măsuri au fost introduse de către Irlanda, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, Bulgaria, Malta și Spania.

spot_img

Ultimele știri