FAO recomandă țărilor în curs de dezvoltare, inclusiv României, folosirea energiei geotermale în producția și procesarea alimentelor

Energia geotermală oferă noi oportunități privind producția și procesarea alimentelor în țările în curs de dezvoltare, potrivit unui nou raport publicat astăzi de Organizația ONU pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Țările în curs de dezvoltare, care au cel mai mult de câștigat de pe urma exploatării energiei termice pentru agricultură le includ pe cele din așa-numitul Inelul de Foc al Pacificului, cum ar fi Mexic, Indonezia, Filipine și diverse țări de-a lungul coasta pacifice a Americii de Sud. De asemenea, în studiu sunt pomenite și economiile în tranziție din Europa de Est, inclusiv România și Macedonia.

8083574510_b6ab38cb92_z
Sere în Islanda încălzite cu energie geotermală.

Potrivit FAO, în aceste țări până la jumătate din toată hrana produsă se pierde în faza de după recoltare ca urmare a lipsei de energie necesară pentru procesarea alimentelor. Acest lucru face ca utilizarea energiei geotermale pentru uscarea alimentelor, pasteurizarea laptelui și sterilizarea conservelor să fie extrem de atractivă pentru aceste economii. Uscarea alimentelor poate prelungi termenul de valabilitate al acestora, cum ar fi peștele și legumele, iar populația le-ar putea consuma pe tot parcursul anului, inclusiv în perioadele de secetă.

Energia geotermală este, de asemenea, o sursă importantă pentru încălzirea serelor, a solului și a apei pentru piscicultură, se spune în raport. „Este o sursă de energie regenerabilă și ieftină odată ce ai făcut investiția inițială pentru a o valorifica”, spune Carlos da Silva, Senior Economist FAO. Cercetarea sugerează că utilizarea energiei geotermale pentru sere de exemplu ar reduce semnificativ infestarea culturilor cu diferiși fungi și ar reduce costurile pentru combustibil cu până la 80% .

La nivel mondial, 38 de țări folosesc în prezent energia geotermală cu aplicare directă în producția agricolă, iar în alte 24 de țări aceasta este exploatată pentru a genera electricitate, așa cum se întmplă în Islanda, Costa Rica, El Salvador, Kenya, Noua Zeelandă și Filipine.

Citește și:

Studiu: Agricultura bio, mai productivă decât se credea

Prima centrală din lume care integrează energia geotermală și biomasa

spot_img

Ultimele știri