O ferma bio de lângă București produce și livrează 80 de tipuri de legume direct către abonați

La 40 de kilometri de București, într-un sat cu puțin peste 1.400 de locuitori, lua naștere acum doi ani ferma Bio&Co. Pe o suprafață de 4 de hectare, 10 persoane, majoritatea localnici, cultivă 80 de tipuri de legume, fără pesticide și  fără procese mecanice. Totodată, beneficiază de un sistem de incluziune socială conceput de inițiatori – Asociația Ateliere Fără Frontiere. Anul trecut, angajații  și voluntarii Bio&Co au produs 900 de coșuri de legume, pe care le-au livrat către de 83 de abonați.

bio&co
Foto: Bio&co

Roșii, cartofi, morcovi, ardei, castraveți, păstăi, ceapă, porumb, sfeclă, vinete și verdețuri. Iată conținutul coșului care te îmtâmpină pe site-ul Bio&Co. Lor li se adaugă alte 70 de legume, care ajung săptămânal pe mesele unor bucureșteni interesați de calitatea alimentelor pe care le consumă, la prețuri cuprinse între 35 și 65 de lei.

Ferma la care sunt produse este compusă din 4 hectare de teren agricol, 4.000 de metri pătrați de solarii și o platformă de 1.000 de metri pătrați pentru compostarea deșeurilor alimentare și organice. În plus, fondatorii vor să amenajeze o fermă pedagogică, în care copiii să poată învăța practic despre alimentație sănătoasă, biodiversitate, reducerea risipei și protejarea mediului.

gardenium.ro

Cum a fost primul an de Bio&Co

Bio&Co a început producția în vara anului trecut, după un an de amenajări. Au pierdut mai multe recolte, căci nu aveau prea multă experiență. Au reușit însă în 2016 să obțină 900 de coșuri de legume, fără să folosească pesticide sau prea multă tehnologie. Încă nu au certificare de producători bio, dar sunt în proces de a o obține (evaluarea durează doi ani, iar ei sunt în primul an de conversie).

Legumele au ajuns pe mesele a 83 de consumatori. În medie, cei de la Bio&Co au avut anul trecut 50 de abonați săptămânal. Anul acesta, vor să mărească producția, pentru a asigura legume pentru 150 de persoane.

bio&co
Foto: Bio&co

O nouă specie de consumatori

„Consum-actori”. Iată termenul folosit de cei de la Bio&Co atunci când vorbesc despre abonații care achită în avans abonamentele sau care fac o donație de 100 de lei și care au o serie de beneficii. Îi consideră mai mult decât simpli consumatori căci, prin alegerea lor, nu adoptă doar o alimentație mai sănătoasă pentru ei înșiși, ci susțin întreg sistemul Bio&Co.

bio&co
Foto: Bio&co

În acest sistem, lucrează acum 10 persoane. Majoritatea sunt din Ciocănari, satul în care se află ferma Bio&Co, dar și din comuna Niculești, de care aparține Ciocănari. Lor li se adaugă câteva persoane defavorizate din București. Toți beneficiază de un program de acompaniere socio-profesională individualizat, realizat de specialiști în inserție, căci scopul Ateliere Fără Frontiere este acela de a-i integra în câmpul muncii și în societate.

bio&co
Foto: Bio&co

Cum se finanțează Bio&Co

Având scop social, ferma nu este sustenabilă financiar. Cei care o conduc se bazează în principal pe donații, însă speră să își poată acoperi în viitor 70% din costuri.

bio&co
Foto: Bio&co

Activitatea de producție de legume nu va fi însă singura generatoare de venituri la Bio&Co. Angajații colectează legume și fructe de la patru supermarketuri Carrefour și zaț și coji de ouă de la trei hoteluri din lanțul Accor Hotels. Le transportă la Ciocănari, unde le transformă în compost. Deocamdată, compostul este folosit la fermă, însă, având în vedere cantitățile impresionante de deșeuri generate de retail și HoReCa, inițiatorii proiectului și-au propus să îl și vândă în curând.

Singura lor îngrijorare este legată de forma în care vor apărea în mai normele de aplicare a legii anti-risipei alimentare. Patrick Ouriaghli, Directorul pentru dezvoltare și parteneriate al proiectului Bio&Co, ne-a explicat care ar putea fi ceea ce el numește „efectul pervers” al legislației:

Dacă statul va lăsa companiile să defiscalizeze alimentele donate, acestea nu vor mai avea bani de sponsorizări. În Franța, statul a impus o limită maximă de defiscalizare de 60% din valoarea produselor. O astfel de măsură ar fi necesară și în România.

În acest moment, Bio&Co percepe pentru colectarea deșeurilor alimentare un preț echivalent cu taxa de 80 de lei pe tona de deșeu depozitat la groapă. Patrick Ouriaghli spune că nu este însă suficient pentru a-și desfășura activitatea.

În 2016, Bio&Co a preluat și a procesat 400 de tone de deșeuri alimentare. O mare parte dintre acestea erau însă alimente bune, ceea ce i-a făcut pe inițiatorii proiectului să își dorească să creeze un program prin care să direcționeze o parte dintre produse către persoane defavorizate.

spot_img

Ultimele știri