Calitatea aerului – Flow, dispozitivul care măsoară poluarea aerului din apropierea utilizatorului

Auzim mereu că aerul pe care îl respirăm este foarte poluat. Dar știm concret cât de poluat? Flow este un dispozitiv care măsoară calitatea aerului, fără să se folosească de datele furnizate de stațiile de monitorizare, care sunt la nivel de oraș. Acesta se raportează la aerul din imediata apropiere a utilizatorului.

Flow, dispozitivul care măsoară calitatea aerului din apropierea utilizatorului
Flow, un dispozitiv de mărimea unui telefon, are senzori care monitorizează particulele de materie (inclusiv PM2,5 care sunt particule fine cu diametrul sub 2,5 microni), oxid de azot, ozon, compuși organici volatili, temperatură și umiditatea relativă în zona imediat înconjurătoare a utilizatorului. Acest dispozitiv oferă date mai exacte a calității aerului pe care îl respiră oamenii într-o anumită zonă, decât cele furnizate de stațiile de monitorizare, care sunt la nivel de oraș.

Nivelul de poluare este indicat printr-o aplicație pe telefonul mobil (compatibilă cu iOS și Android) sau prin intermediul a 12 beculețe de pe dispozitiv. Culoarea albă a beculețelor înseamnă că aerul este curat, iar cu cât culoarea roșie e mai intensă, cu atât e mai poluat aerul. Nivelurile de poluare au fost stabilite în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății. Datele înregistrate de fiecare utilizator sunt colectate, iar cu ajutorul acestora este creată o hartă a calității aerului în timp real. Dacă nu dorești ca datele pe care dispozitivul tău le înregistrează să nu fie publice, poți să dezactivezi această opțiune, însă ai fi contrar scopului pentru care a fost creat Flow.

„Dacă vrei să beneficiezi de ceea ce distribuie ceilalți utilizatori, logic ar fi să contribui și tu”, spune Romain Lacombe, fondatorul dispozitivului.

Green Report Shop Produse ECO

Flow poate chiar să-ți indice unde este cel mai curat aer din orașul tău sau dacă e cazul să mai aștepți o oră până când să aerisești casa.

De exemplu, România apare pe hartă cu orașele București, Timișoara și Cluj-Napoca. În București, pe 12 februarie, la ora 16, nivelul de poluare era 40, adică unul moderat, ceea ce înseamnă că o expunere de lungă durată la acest aer poate reprezenta un pericol pentru sănătate. Dacă vrei să faci sport afară, să mergi cu bicicleta, să faci o plimbare cu bebelușul sau să iei masa pe o terasă, harta te sfătuiește să mai amâni puțin. În Cluj, la aceeași oră și aceeași dată, nivelul de poluare era tot moderat, însă, grație indicelui de 36, toate activitățile nerecomandate în București, aici sunt permise. Timișoara înregistrează un nivel de poluare de 24, moderat, dar cu acordul de a petrece timp în aer liber.

Flow, dispozitivul care măsoară calitatea aerului din apropierea utilizatorului

Dispozitivul Flow este recomandat sportivilor, părinților cu copii mici și persoanelor sensibile la poluarea din aer, cum ar fi cei suferinzi de astm. Ideea creării lui le-a venit inventatorilor în urma unui raport al Organizației Mondiale de Sănătate, din septembrie 2016, care estima că 92% din populația globului trăiesc în zone care depășesc nivelurile sigure de materii foarte fine, cum ar fi praful, funinginea și carbonul, care se depun pe plămâni și reprezintă riscuri mari pentru sănătate. La acestea se adaugă produse chimice periculoase, gaze cu efect de seră, polen și mucegai.

Produsul va apărea pe piață în primăvară și tot atunci va fi anunțat și prețul.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Fs73rh-vNPY]

spot_img

Ultimele știri