Franța spune “NU” farfuriilor și paharelor de plastic, printr-o lege care naște deja controverse

Franța ar putea deveni prima țară din lume care interzice farfuriile, paharele si tacâmurile de unică folosință, după votarea unei legi care își va face efectul începând cu 2020. Vor fi și excepții: produsele realizate din materiale biodegradabile.

Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

După pungile de plastic, acum sunt interzise farfuriile

În mai puțin de 4 ani, dacă mergeți la o petrecere în Franța, nu veți mai bea și mânca din pahare și farfurii de plastic. Va fi un șoc și pentru gazdele petrecerii, care se gândeau că vor scăpa mai ușor cu curățenia și cu spălatul de după, folosind farfurii și tacâmuri de unică folosință. Nici la picnic, în birourile de la serviciu sau în automatele de cafea și ceai nu veți mai găsi pahare de plastic.

Noua lege este parte a strategiei naționale pentru creșterea sustenabilității, legislație care a interzis și pungile de plastic în magazinele din Franța începând din luna iulie anul acesta. Deși pungile de plastic sunt interzise de mai mulți ani în alte state, printre care și SUA, nicio altă țară din Europa nu pare să fi aplicat atât de drastic interzicerea, precum au făcut-o autoritățile din Hexagon.

Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

După ce a organizat anul trecut Conferința privind Schimbările Climatice, la finalul căreia a fost elaborat Acordul de la Paris, iată că Franța merge mai departe și devine una dintre cele mai active puteri ale lumii în domeniul ecologiei. Prin măsurile luate, se promovează o economie circulară privind eliminarea deșeurilor ”de la conceperea produsului până la reciclarea lui”, așa cum menționează legea adoptată de parlamentarii francezi.

Noua lege, primită cu presiuni și critici

Nu toată lumea susține inițiativa guvernului francez. Unele voci consideră că legea adoptată încalcă actuala legislație a Uniunii Europene în ceea ce privește libera circulație a mărfurilor și protecția producătorilor. Eamonn Bates, secretarul general al Pack2Go Europe, o asociație cu sediul la Bruxelles care reprezintă interesele producătorilor de ambalaje din Europa, a precizat pentru Associated Press că organizația pe care o reprezintă va contesta interdicția Franței.

“Cerem de urgență Comisiei Europene să intervină și să ia măsuri legale împotriva Franței pentru infringement privind legislația europeană. Dacă nu vor lua măsuri ei, le vom lua noi” a declarat Eamonn Bates.

Sursa: pixabay.com
Sursa: pixabay.com

De cealalată parte, susținătorii noului act legislativ și-au dorit ca interdicția să intre în vigoare cât mai devreme, posibil chiar din 2017.  Ministrul francez al Mediului, Ségolène Royal,
a considerat, însă, că este o dispoziție ” anti-socială „, pe motiv că familiile cu venituri mici se bazează pe tacâmurile și farfuriile de plastic. Așa că interdicția a fost amânată până în 2020.

După spusele președintelui Franței Francoise Hollande, interdicția este parte a unor intenții serioase prin care dorește “să facă din Franța, un exemplu pentru întreaga lume în ceea ce privește emisia gazelor cu efect de seră, diversificarea tipurilor de energie și creșterea implementării surselor de energie regenerabilă.”

De ce există obiecții împotriva plasticului

În primul rând pentru că nu se biodegradează, ci doar se fărâmițează în timp în particule din ce în ce mai mici, care reprezintă un pericol semnificativ pentru mediul înconjurător. Dincolo de efectele asupra ecosistemului, milioane de barili de petrol sunt folosite în fiecare an pentru producția de pungi si recipiente de plastic, jucând un rol important în efectele negative asupra schimbărilor climatice, după cum susțin activiștii de mediu.

Mai jos este un tabel care arată în cât timp se descompun anumite deșeuri.

Sursa: U.S. National Park Service
Sursa: U.S. National Park Service

Aproximativ 130 milioane de produse de plastic sunt fabricate anual în întreaga lume și mai puțin de 10% din ele ajung să fie reciclate.

În fiecare an se aruncă atât de mult plastic încât se poate înconjura suprafața Pământului de 4 ori. Se estimează că 8 milioane tone de plastic ajung în oceane.

spot_img

Ultimele știri