Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Gandul: Programul „Casa verde”, la loc comanda

Cetatenii si firmele care sperau ca vor finaliza anul acesta toate formalitatile legate de achizitionarea unui sistem subventionat pentru producerea de energie verde, inclusiv alegerea furnizorului, mai au de asteptat. Nicolae Nemirschi, noul ministru al Mediului, a anuntat, luni, ca programul "Casa verde", prin care statul finanteaza o parte din costul unui asemenea echipament – panouri solare, pompe geotermale, minicentrale eoliene –, a fost amanat cu cateva saptamani, pana pe 12 ianuarie. Rezultatele vor fi publice pe 15 ianuarie. Practic, aceasta este a doua amanare, dupa ce lista finala a firmelor acreditate care se ocupa de instalarea sistemelor ar fi trebuit sa fie publicata la 15 decembrie.

"Programul Casa Verde este aplicabil, dar viteza cu care s-a incercat aplicarea lui a creat mici inadvertente din cauza numarului mare de cereri. Au fost depuse 5.000 de cereri, dar au adus documentatia necesara numai 1.954 de firme", a explicat ministrul. Despre procesarea cu intarziere a dosarelor vorbeste si Attila Korodi, fostul detinator al portofoliului Mediului. "Numarul solicitarilor venite din partea instalatorilor de echipamente a fost neasteptat de mare", ne-a declarat Korodi.

Pana acum, doar 359 de firme au fost verificate si acreditate, insa lista mica nu va fi facuta publica mai devreme, ci toate firmele vor fi "strigate" odata, pe 15 ianuarie. Pe langa motivul principal, mai exista si o cauza "secundara", dupa cum a precizat Nemirschi. Deocamdata, banii nu exista fizic, chiar daca oficial programul beneficiaza de o alocare consistenta, de 520 milioane de lei, din incasarea taxei de poluare auto. Aceasta pentru ca bugetul Fondului de Mediu, care cuprinde si subventiile pentru "Casa verde", nu a fost aprobat de fostul guvern. In aceste conditii, ministrul Nemirschi estimeaza ca programul va putea demara intr-o luna pentru toate partile implicate, operatori si beneficiari.

Subventia, intre 50 si 90% din valoarea echipamentului

Ce au de facut doritorii de echipamente de incalzire alternativa? Sa astepte ziua de 15 ianuarie 2009, cand lista instalatorilor validati de Administratia Fondului de Mediu va fi publicata pe paginile de internet www.afm.ro si www.mmediu.ro. Teoretic, in jur de 20.000 de romani vor primi subventii de 90% din valoarea unui sistem de producere a energiei verzi, la un cost mediu de 6.000 de euro al echipamentului. Programul permite acordarea de subventii si companiilor (maximum 50%), dar si unitatilor administrativ-teritoriale si institutiilor de invatamant – cel mult 60%.

Cu ochii pe calendar vor sta si firmele care comercializeaza sau instaleaza asemenea sisteme de incalzire. Brancusi Ignat, directorul firmei Case Solare, nu se astepta ca Ministerul Mediului sa amane din nou termenul de incepere a programului."Am deja o lista de asteptare de peste 25 de clienti, din toata tara. Majoritatea vrea sa-si instaleze un sistem de incalzire pentru casele construite pe pamant, dar am si un potential client din Piatra Neamt, care locuieste la bloc", ne-a declarat Brancusi Ignat. Ca el mai sunt multi altii, dornici sa faca afaceri cu statul. Ei urmeaza sa primeasca de la minister banii pe echipamentele de incalzire, in numele persoanelor care le vor achizitiona. Pentru ca instalatorii sa nu aiba probleme cu plata furnizorilor, sumele ar trebui sa intre in cont in cel mult doua saptamani, asa cum prevede programul.
 

spot_img

Ultimele știri