Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Premiera: Garda de Mediu a amendat o microhidrocentrala

Comisarii Garzii Nationale de Mediu au dispus, pentru prima data in Romania, o amenda pentru o microhidrocentrala.

La data de 15 ianuarie, o echipa de comisari ai Garzii de Mediu a efectuat un control la Amenajarea hidroelectrica de pe raul Bistra – Padurea Neagra – Budoi (judetul Bihor). Amenajarea hidroenergetica este un punct de lucru apartinand S.C. ALESIS S.R.L.  Cluj Napoca.

Centrala electrica a fost construita in arie protejata

Scopul controlului a fost verificarea modului in care operatorul economic se conformeaza la prevederile legislatiei de mediu si de gospodarire a apelor, in conditiile in care amenajarea hidroenergetica de pe raul Bistra este inclusa in aria naturala protejata de interes comunitar ROSCI0322 Muntele Ses.

In mod special, a fost verificata asigurarea debitului de servitute.

Controlul a fost dispus de comisarul general al GNM, Ovidiu Constantin Daescu.

Cu ocazia actiunii pe teren, au fost executate masuratori de catre reprezentantii Administratiei Bazinale de Apa Crisuri. Pe baza acestora, „s-a constatat ca, la punctul de lucru Padurea Neagra – Budoi, S.C. ALESIS S.R.L Cluj Napoca nu a asigurat debitul minim de apa in avalul pragului de captare de pe raul Bistra”, precizeaza Garda Nationala de Mediu.

Debitul minim de apa era calculat astfel incat sa permita dezvoltarea faunei piscicole in avalul amenajarii mentionate. Potrivit autorizatiei de mediu si a autorizatiei de gospodarire a apelor, societatea mentionata avea obligatia mentinerii unui debit minim de 0,140 m³/s in avalul pragului de captare.

De-a lungul a patru kilometri, raul Bistra nu mai are apa

Cu ocazia controlului in teren, comisarii de mediu au constatat ca, pe un sector de 4 kilometri al cursului de apa verificat, debitul de apa era inexistent.

In urma celor constatate, societatea comerciala a fost sanctionata cu o amenda contraventionala in valoare de 100.000 lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2005. O alta amenda contraventionala, in valoare de 8.000 de lei, a fost aplicata conform prevederilor OUG 23/2008 privind pescuitul si acvacultura.

Pe langa aplicarea celor doua amenzi, comisarii GNM au stabilit suspendarea autorizatiei de mediu si a autorizatiei de gospodarire a apelor, detinute de S.C. ALESIS S.R.L Cluj Napoca.

Aceasta va avea obligatia sa asigure, in mod permanent, debitul minim stabilit prin actele de reglementare, in aval de priza de captare de pe raul Bistra.

De asemenea, societatea comerciala trebuie sa prezinte, pana la data de 1 mai 2013, un studiu de specialitate care sa prezinte impactul asupra habitatului acvatic si a speciilor protejate de acvafauna, pe tronsonul de rau dintre priza de captare si microhidrocentrala.

In cazul in care a fost afectat mediul, societatea comerciala trebuie sa realizeze refacerea acestuia.

Garda Nationala de Mediu va putea inainta o plangere penala, dupa ce vor fi stabilite pagubele provocate fondului piscicol si habitatului natural de catre S.C. ALESIS S.R.L.

In Romania functioneaza 323 de microhidrocentrale

Schema de principiu a unei MHC

La inceputul anului 2012, in Romania existau circa 40 de MHC aflate in diferite stadii de constructie precum si cele circa 200 de proiecte inca neincepute, aflate in diferite faze de aprobare a documentelor.

Ministrul de atunci al Mediului, Laszlo Borbely, declara ca este necesara o consultare intre Ministerul Mediului si Ministerul Economiei, pentru a analiza oportunitatea acestora:

Trebuie sa vedem dintre cele 200 de proiecte la cate le dam drumul”, explica fostul ministru Borbely.

La ora actuala, in Romania functioneaza 323 de MHC, cu o putere instalata de 431,7 MW. Cele mai multe dintre aceste obiective energetice au fost construite inainte de anul 1989.

Potrivit legislatiei romanesti, categoria MHC include centralele hidro cu o putere de cel mult 10 MW.

spot_img

Ultimele știri