Garda de Mediu a sistat in 2013 lucrarile pentru trei proiecte de microhidrocentrale

În urma controalelor efectuate de comisarii Gărzii de Mediu în cursul anului trecut pe şantierele cu lucrări pentru microhidrocentrale, aceştia au sistat lucrările pentru trei dintre proiecte şi au au aplicat amenzi în valoare de peste 285.000 lei, a declarat, joi, în cadrul Romanian HydroPower Summit 2014, comisarul general Florin Diaconu.

Garda de Mediu a fectuat în 2013 mai multe controale în uram cărora s-au dat sancţiuni de peste 285.000 lei şi a sistat lucrările pentru trei proiecte”, a spus Diaconu.

Potrivit acestuia cele mai întâlnite neregului  au fost cele legate de efectuarea unor lucrări care nu au respectat acordurile de mediu şi în urma cărora au fost degradate malurile şi cursurile de apă, de asemenea nu au fost respectate dimensiunile proiectelor şi nici regimul deşeurilor.

Acesta a adăugat că se urmăreşte ca  2020 producţia de energie electrică din hidrocentrale şi microhidrocentrale să crească cu 4 TW.

One comment

  1. De ce scrieti un asemenea articol propagandistic, de parca Garda de Mediu ar face ceea ce este menita sa faca? Garda de Mediu, daca si-ar face treaba, ar stopa toate proiectele de microhidrocentrale, pentru ca toate sunt ilegale, insemnand moartea raurilor si incalcand cel putin Directiva Ape. Garda de Mediu este un fel de lup paznic la oi si nu face nici a mia parte din ce-ar trebui sa faca. Si nu este vorba doar de incompetenta sau lipsa de resurse. Este vorba de rea-vointa. Degeaba vin cu texte, neoficial, ca au presiuni de sus sa inchida ochii. Nu inchizi ochii la niste crime ireversibile pentru ca-ti ordona un sef! Il denunti imediat pentru abuz in functie sau coruptie. Eu am sesizat la Garda de Mediu ceea ce probabil ca este cea mai ilegala microhidrocentrala din tara, cea de pe Taia, si n-au miscat un deget. Le-am sesizat foarte devreme, cand criminalii intrasera putin cu utilajele si le retrasesera complet, asteptand sa vada daca reactioneaza cineva (stiau perfect ca ce fac este penal). Nu ca n-au oprit proiectul, dar n-au dat nici macar o amenda, asa, de ochii lumii! Imi permit sa spun ca este probabil cea mai ilegala microhidrocentrala pentru ca nici macar nu s-a facut evaluare adecvata, desi este in sit Natura 2000 si presupune, pe langa multe altele, si distrugere completa de habitat prioritar si exterminarea unei intregi populatii a unei specii prioritare. Si mai afecteaza inca 16 specii din fisa sitului, dintre care 4 prioritare.