Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ghețarii din Himalaya scad drastic din cauza schimbărilor climatice

Cea mai mare parte a ghețarilor din regiunea Muntelui Everest vor dispărea sau se vor retrage drastic pe măsură ce temperaturile cresc din cauza schimbărilor climatice în următorul secol, potrivit unui grup de cercetători internaționali, informează The Guardian

În regiunea Hindu Kush-Himalayan (HKH) – zona în care se află Muntele Everest și multe dintre cele mai înalte vârfuri din lume – se află aproximativ 5.500 de ghețari. Aceștia și-ar putea reduce volumul cu 70% până în anul 2100, cu repercursiuni grave asupra agriculturii și generării de hidroenergie în aval, spun cercetătorii.

ghetarul Chulu, Himalaya

„Semnalul care indică viitoare modificări ale ghețarilor din regiune este clar: ținând cont de creșterea preconizată a temperaturilor, probabil că pierderea de masă a ghețarilor va fi continuă și, posibil, accelerată”, a spus Joseph Shea, un hidrolog în domeniul ghețarilor, de la International Centre for Integrated Mountain Development din Nepal. Acesta este coordonatorul studiului apărut în The Cryosphere, publicație a European Geosciences Union (EGU).

Echipa a studiat ghețarii din bazinul Dudh Kosi, din Nepal Himalaya, zona în care se află unele dintre cele mai înalte vârfuri din lume (inclusiv Muntele Everest) și peste 400 de kilometri pătrați de zonă de ghețari.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că ghețarii aflați la o altitudine mai scăzută se vor topi mai rapid, din cauză că nivelul de îngheț – cota la care temperaturile lunare medii sunt 0 ° C – va urca înspre zone mai înalte ale munților, pe măsură ce temperaturile aerului cresc.

„Nivelul de îngheț variază, în prezent, între 3.200 de metri în ianuarie și 5.500 de metri în august. Pe baza măsurătorilor temperaturilor istorice și a încălzirii preconizate până în anul 2100, nivelul de îngheț ar putea crește cu 800 – 1.200 de metri”, a spus co-autorul studiului, Walter Immerzeel de la Universitatea Utrecht, Olanda.

„O astfel de creștere nu doar că ar reduce acumulările de zăpadă de deasupra ghețarilor, dar, în lunile mai calde, 90% din suprafața înghețată actuală ar fi expusă riscului de a se topi”, au mai spus autorii.

Există încă multe incertitudini cu privire la gradul de influență pe care nivelurile emisiilor de gaze îl au asupra temperaturii, ninsorilor și ploii; în plus, foarte puțini dintre ghețarii din zona aceasta au fost măsurați în detaliu. Cu toate acestea, rata tot mai mare de topire a zăpezii și a gheții e deja ușor de observat; iar precipitațiile se vor transforma probabil din ninsoare în ploaie, la altitudinile critice unde sunt grupați ghețarii.

Agricultura și generarea de hidroelectricitate în avalul vârfurilor din Himalaya ar putea fi grav afectate. Peste un miliard de oameni din Asia depind de râurile alimentate de ghețari, pentru produse alimentare și mijloace de subzistență.

Retragerea ghețarilor, spun autorii, mai poate duce și la crearea și dezvoltarea de lacuri îndiguite de moloz glaciar. Avalanșele și cutremurele pot apoi sparge aceste diguri, provocând inundații catastrofale, arată studiul.

Cercetătorii avertizează că noile rezultate ar trebui să fie văzute ca o primă aproximare a felului în care ghețarii din Himalaya vor reacționa la creșterea temperaturilor în zonă.

„Estimările noastre trebuie să fie luate în considerare într-un mod prudent, având în vedere că încă mai există incertitudini considerabile”, a spus Patrick Wagnon, un glaciolog de la Institut de Recherche pour le Développement din Grenoble, Franța, și co-autor al raportului.

Un studiu din 2013 realizat de către o echipă condusă de un cercetător nepalez de la Universitatea din Milano, a arătat că unii ghețari din apropierea Everestului au scăzut cu 13% în ultimii 50 de ani, linia de zăpadă fiind cu 180 de metri mai înaltă decât era cu 50 de ani în urmă. Ghețarii dispar din ce în ce mai repede în fiecare an, spunea studiul, unii dintre ghețarii mai mici având acum jumătatea dimensiunii pe care o aveau în anii 1960.

Viteza preconizată de topire a ghețarilor din Himalaya a fost contestată de când Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) a raportat, în mod eronat, în 2009, o lucrare nerevizuită de alți oameni de știință care sugera că e posibil ca până în anul 2035 toți ghețarii să dispară. IPCC a confirmat că paragraful nu ar fi trebuit să se afle în raport și a cerut scuze în mod public.

Sursă foto: Flickr.com

 

Mai citește și:

Creșterea nivelului mărilor s-a accelerat în ultimii 20 de ani

Una din șase specii ar putea dispărea din cauza schimbărilor climatice

spot_img

Ultimele știri