Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Greenpeace: 18% din emisiile de gaze cu efect de seră din România provin din termocentrale pe cărbune

În 2014, cele 12 termocentrale pe cărbune care își desfășoară activitatea pe teritoriul României au emis 18% din gazele cu efect de seră generate în total. Estimarea aparține specialiștilor Greenpeace, care au analizat situația emisiilor din cele 22 de state membre UE care încă se bazează pe termocentrale pe cărbune pentru producția de energie electrică.

12_09_termocentrale

Ionuț Cepraga, Coordonator de campanii pentru Greenpeace România, a cerut guvernului să grăbească tranziția spre modalități mai verzi de producere a energiei:

De mai bine de trei ani, guvernele țării noastre se străduiesc să vină cu o nouă strategie energetică națională, iar acest proces este încă deschis. Pe de altă parte, zonele miniere așteaptă de douăzeci și cinci de ani sprijinul guvernului pentru ieșirea din declinul economic cauzat de caracterul lor monoindustrial. În contextul negocierilor climatice de la Paris, considerăm că România se află în punctul cel mai potrivit de până acum pentru asumarea tranziției către un viitor energetic curat, bazat pe surse regenerabile de energie. Greenpeace solicită actualului guvern axarea noii strategii energetice în jurul surselor regenerabile de energie, stabilirea unui calendar pentru înlocuirea cărbunelui în mixul energetic și demararea unui proces de reorientare economică și redresare a zonelor monoindustriale dependente de cărbune.

În comparație cu celelalte țări analizate, România nu are printre cele mai mari procente de emisii din termocentrale (18% în comparație cu 44% în Bulgaria sau 33% în Cehia și Polonia). La numărul de fabrici de cărbune, se clasează pe locul 5, după Germania, Cehia, Polonia și Spania.

EU Coal Fleet infographic

Raportul Greenpeace se bazează pe o evaluare de un an a tuturor termocentralelor pe cărbune din Europa. Autorii cer liderilor politici să stabilească planuri naționale și a unor termene pentru eliminarea cât mai accelerată a cărbunelui din sectorul energetic.

Astfel de eforturi au loc deja în țări din UE. Marea Britanie este prima țară din grupul G20 care a anunțat că își va închide termocentralele până în 2025. Austria făcuse același anunț înaintea UK. Finlanda și-a asumat un obiectiv și mai ambițios: să elimine treptat cărbunele până în anul 2020.

spot_img

Ultimele știri