Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Greenpeace: Europa permite poluatorilor să își stabilească propriile standarde

O anchetă Greenpeace a dezvăluit că procesul de stabilire a standardelor a fost acaparat de către industria de cărbune, iar valorile limită pentru emisii riscă să fie joase. În consecință, poluarea generată de majoritatea centralelor existente ar fi incomparabil mai mare decât dacă acestea ar adopta cu adevărat cele mai eficiente tehnologii disponibile în momentul de față. Procesul astfel viciat va face ca standardele europene să fie semnificativ mai permisive decât cele impuse în alte părți ale lumii, inclusiv China, se arată într-un comunicat de presă al Greenpeace România.

rovinari_termocentrala_86640000

Analizând documentația disponibilă, raportul demonstrează că limitele industriale privind poluarea aerului în UE sunt mult mai slabe decât standardele în vigoare in China, Japonia și SUA. Raportul arată de asemenea, că termocentralele actuale au deja emisii mai scăzute decât cele propuse in draft, precum si un nivel de performanță mai ridicat în controlarea emisiilor.

„Centralele electrice pe cărbune sunt cea mai mare sursă de emisii de dioxid de sulf și mercur din Europa și una dintre cele mai mari surse industriale de emisii de oxizi de azot, arsenic, plumb și cadmiu. Poluarea aerului de către termocentralele din UE a cauzat aproximativ 22.300 de decese premature în 2010, un număr foarte mare de cazuri de astm și a mărit nivelul de mercur în organismele a mii de copii născuți în Europa. În acest moment, UE actualizează standardele de poluare a aerului pentru instalații industriale, incluzând termocentralele pe bază de cărbune”, se precizează în comunicatul de presă.

Conform Greenpeace, cele mai bune tehnici disponibile (BATs în engleză — best available techniques) sunt stabilite în documentele de referință — BREF. Statele membre ale UE vor vota această propunere până la sfârșitul anului, urmând să fie adoptată formal în 2016. Noile definiții pentru cele mai bune tehnici disponibile și limitele de emisii aferente trebuie incluse în autorizațiile de mediu actualizate, în termen de patru ani de la adoptare.

În martie 2015 va fi publicată o nouă propunere BREF pentru instalațiile mari de ardere ce va defini cele mai bune tehnologii disponibile și limite corelate pentru poluarea provocată de centralele pe cărbune, o importantă sursa de poluare toxică. „Cea mai mare amenințare pentru mediu și sănătate în Europa este expunerea la particulele în suspensie (PM2,5). Prezența acestora în aerul de respirat crește riscul decesului cauzat de boli cardiologice, respiratorii și cancer pulmonar și scurtează speranța de viață cu 6-12 luni în majoritatea țărilor europene. Anual, în UE, se nasc 200.000 de copii cu nivel mare de mercur în sânge, ce le afectează dezvoltarea mentală și neurologică”, se spune în comunicatul Greenpeace.

Pe marginea noului document propus de către UE, șapte delegații (Polonia, Republica Cehă, Grecia, Germania, Franța, Marea Britanie și Spania) au adus majoritatea comentariilor prin care se cere coborârea limitelor. La rândul lor, Austria, Olanda și Suedia au fost singurele țări care au cerut protejarea sănătății publice.

Astfel reprezentanții Greenpeace atrag atenția că Europa permite poluatorilor să își stabilească propriile standarde, iar majoritatea delegaților pentru acest proces sunt reprezentanți ai industriei, iar dacă acest lucru va continua să fie permis, termocentralele pe cărbune din UE vor rămâne cu mult în urma celor din alte regiuni și vor avea un impact grav asupra sănătății.

Citește și:

Cererea de cărbune crește cu 45 mld. tone până în 2019

Studiu Greenpeace: Cărbunele, sprijinit mai mult decât regenerabilele

spot_img

Ultimele știri