Primul documentar despre inițiative verzi din România, realizat în cadrul GreenTech Movie Festival. Vezi și alte activități

Vizionări de filme internaționale pe tematici ecologice, un documentar despre inițiative verzi din România, dezbateri, conferințe și o competiție. Iată activitățile promise de organizatorii „primului festival din România dedicat documentarelor cu tematică eco şi tehnologie verde”.

 

În luna septembrie a anului trecut, am urmărit în avanpremieră națională documentarul Démain. Am aflat atunci despre proiecte sustenabile din diverse colțuri ale lumii, din domenii precum agricultură urbană, permacultură, energie geotermală, solară și eoliană, orașe zero deșeuri, transport sustenabil, educație alternativă, sisteme monetare locale sau constituții elaborate de cetățeni. La finalul vizionării, am rămas cu senzația că Démain era documentarul de mediu cel mai optimist și orientat pe soluții dintre toate cele pe care le urmărisem.

Ulterior, documentarul a fost difuzat gratuit pentru public, în 5 orașe din țată: București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara și Brașov. Inspirați de experiența de anul trecut, organizatorii au decis să-l repete și să amplifice. Așa că au creat un festival.

Este vorba despre GreenTech Movie Festival și este, potrivit inițiatorilor, „primul festival de filme documentare din România care prezintă nu doar o selecţie a celor mai bune filme cu tematică eco şi tehnologie verde, ci reprezintă şi un cadru pentru realizarea şi prezentarea primului documentar românesc despre exemple de bune practici din ţara noastră, care au succes, dar sunt prea puţin cunoscute.”

Ce cuprinde festivalul GreenTech Movie Festival

Festivalul va avea mai multe componente.

În perioada februarie – mai 2017, se va lucra la documentarul despre soluții inovatoare din România.

Simultan, va fi organizat un concurs de scurtmetraje. Cei interesați să prezinte exemple de bună-practică din România pe teme legate de protecția mediului pot înscrie materiale video de maximum 10 minute până în 30 aprilie 2017 (detalii aici). Se recomandă documentarea unor inițiative pritenoase cu mediul, din domenii precum antreprenoriat social, educaţie, agricultură, tehnologie verde etc. Jurizarea va fi efectuată de profesionişti în domeniul audiovizual, jurnalism şi protecţia mediului, iar difuzarea documentarului câștigător va avea loc în cadrul festivalului.

În perioada 3-5 octombrie, va avea loc festivalul propriu-zis, la Cinema Elvira Popescu din București. Evenimentul se va deschide cu o conferință pe despre „cum poate ajuta tehnologia la dezvoltarea soluţiilor sustenabile”. Vor urma apoi dezbateri și proiecţii ale celor mai bune filme din zona greentech, dar și a documentarului realizat în România și a scurt-metrajul câștigător.

În perioada octombrie-decembrie 2017, documentarul va fi difuzat în 5 orașe din țară, în cadrul caravanei Guerilla Verde. Orașele participante sunt Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Braşov şi Bucureşti.

GreenTech Movie Festival este organizat de Media Image Factory, împreună cu Asociaţia ECOTIC şi Institutul Francez din România.

spot_img

Ultimele știri