Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Corporate Accountability International: „grupurile de lobby ale industriei combustibililor fosili trebuie să fie excluse de la discuțiile UNFCCC”

Grupurile de lobby ale marilor asociații comerciale din industria combustibililor fosili stau la aceeași masă a negocierilor cu oficiali din 144 de țări ONU, în cadrul Convenției –cadru a Națiunilor Unite (UNFCCC), care se desfășoară la Bonn (Germania). Din punctul de vedere al ong-ului Corporate Accountability International, aceasta este un conflict de interese. Organizația cere ca aceste grupuri de lobby să fie excluse de la discuții pentru că ele încearcă să submineze, să slăbească și să blocheze progresul negocierilor. Motivele lor au fost exprimate într-un raport.

lobby
foto: http://www.stopcorporateabuse.org

În noiembrie 2016, Acordul de la Paris a intrat în vigoare. În aprilie 2017, acordul a fost ratificat de 143 de guverne. În cadrul discuțiilor purtate în această săptămână la Bonn (Germania), oficialii doresc să ajungă la un consens, astfel încât țările pe care le reprezintă să pună în practică înțelegerea pe care și-au asumat-o prin Acordul de la Paris – o creștere temperaturii medii globale care să nu depășească 1.5°C-2°C.

„Corporațiile care, în mod conștient, au jucat un rol fundamental în crearea crizei climatice din prezent – și ale căror acțiuni sugerează că le pasă mai mult de profiturile lor decât de viitorul nostru – au un continuare un loc asigurat la masa negocierilor. Atât timp cât corporațiilor și organizațiilor neguvernamentale, care sprijină aceste industrii, li se va permite accesul la negocieri, acțiunile lor vor bloca, vor încetini și vor sufoca eforturile internaționale și financiare.”

Asociația Internațională a Cărbunelui, o rețea globală care reprezintă interesele industriei cărbunelui, este una dintre dintre organizațiile acuzate de conflict de interese. De asemenea, raportul mai menționează încă șase astfel de organizații și asociații, din mai mult de 270 acreditate în total, cărora li s-a permis accesul în cadrul negocierilor: Camera de Comerț a SUA, Asociația Națională a Mineritului (SUA), Business Roundtable, FuelsEurope, Consiliul de Afaceri din Australia și Camera Internațională de Comerț.

Jesse Bragg, reprezentant al Corporate Accountability International, a explicat pentru BBC care este diferența între aceste grupuri.

„Grupurile de mediu reprezintă interesul publicului, pe când aceste grupuri ale afacerilor reprezintă interesele financiare ale anumitor industrii. La nivel fundamental, vorbim despre a reprezenta oameni și a reprezenta profituri.”

Cât privește poziția celor acuzați, Luke Popovich, vicepreședinte al Asociației Naționale a Mineritului (SUA), a spus că nu au niciun amestec în negocieri:

„Suntem înscriși pe site-ul UNFCCC ca observatori într-un dosar de acum 10 ani, care nu a fost niciodată activat și nu a mai fost eliminat de pe site. Asociația Națională a Mineritului nu va avea niciun rol în aceste discuții.”

De asemenea, Camera de Comerț a SUA a respins acuzațiile.

„Este greșit să presupunem că Camera se străduiește să submineze UNFCCC”, a spus Stepehn Eule.

În concluziile raportului, autorii avertizează că toți liderii de opinie –oficiali ai guvernelor, legiuitori, mass-media și membrii societății civile – ar trebui să fie atenți la încercările industriei combustibililor fosili de a promova soluții false sub pretextul „responsabilității sociale corporative” sau a altor strategii de PR.

Citește și: Implementarea acordului climatic, dezbătută la Bonn, în timp ce SUA analizează retragerea

 

spot_img

Ultimele știri