Gunoiul, sub lupă. Povestește-ne cum faci tu acasă colectare separată

Green Report realizează o radiografie a procesului prin care se face colectare separată în România. Iar pentru ca tabloul să fie complet, vrem să aflăm cum procedează cititorii noștri acasă, când vine vorba despre deșeurile reciclabile.

Gunoiul, sub lupă. Povestește-ne cum faci tu acasă colectare separată

Un raport făcut de Comisia Europeană arată faptul că România are niveluri de reciclare şi compostare foarte scăzute, de doar 16%, pe când media europeană este de 44%. Totodată, ţara noastră are rate ridicate de depozitare a deşeurilor, arată acelaşi document. Mai exact 72%, cu mult peste media UE de 25,6%.

Obiective pe termen scurt pentru România

În calitate de stat membru al Uniunii Europene, România are de îndeplinit, până în 2020, conform directivelor europene, următoarele obiective: minimum 50% rată de reutilizare și reciclare din masa totală a cantităților de deșeuri (hârtie, metal, plastic și sticlă), minimum 70% nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare și alte operațiuni de valorificare materială minimum 70% din masa cantităților de deșeuri ne-periculoase provenite din activități de construcție și demolări, 60% valorificare a deșeurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piața națională. De asemenea, țara va trebui să atingă, anual, o cantitate colectată de deșeuri electronice de 4 kg/locuitor și să colecteze separat bio-deșeurile în vederea compostării și fermentării acestora. În prezent, rata de colectare separată și valorificare a deșeurilor municipale este de circa 5%.

„Gunoiul, sub lupă”, serial despre colectarea separată

Green Report și-a propus să facă, printr-un nou serial, o radiografie a procesului de colectare selectivă din România. Vrem să arătăm tot traseul deșeurilor reciclabile de la pubele, prin stația de sortare, până la reciclator, să vedem cu ce probleme se confruntă toți actorii principali implicați în colectarea selectivă, să explicăm ce putem face cu categoriile mai dificile de deșeuri, să facem o listă de printat și de pus pe frigider cu greșelile pe care le facem când reciclăm și să tragem cu ochiul la țările vecine, să vedem ce pot alții și nu putem noi, deocamdată.

Însă dincolo de legislație, instituții ale statului și operatori de salubritate, credem cu tărie în impactul individual, în faptul că fiecare dintre noi joacă, acasă la el, un rol decisiv în colectarea separată. Așa că vom dedica un episod exemplelor de „așa da” și de „uite că se poate”, în care vom arăta cum colectează separat cititorii noștri.

Așadar, te invităm să ne povestești cum le-ai făcut tu loc în casă recipientelor, în ce strângi plasticul, hârtia și sticla, ce faci cu uleiul folosit sau cu hainele de care vrei să scapi sau cum iți educi copiii să nu arunce totul la grămadă. L-ai convins pe administratorul de bloc să semneze actul adițional la contractul de salubritate și acum tot blocul plătește mai puțin la gunoi sau poate ești chiar tu administrator și a trebuit să-ți educi vecinii? Așteptăm poveștile voastre despre colectare selectivă, cu sau fără poze, la oana.racheleanu@green-report.ro pentru a le aduna într-un articol prin care să arătăm României că da, se poate.

spot_img

Ultimele știri