Ikea, Philips și GE, acuzate că fac afirmații false despre eficiența becurilor

Se pare că producătorii de becuri își induc în eroare consumatorii cu privire la luminozitatea și eficiența energetică a produselor lor, profitând de toleranța legislației europene referitoare la testarea surselor de iluminare. Neregulile au fost identificate de specialiștii de la Asociația de Protecție a Consumatorilor din Suedia și făcute publice de jurnaliștii de la The Guardian.

man_hand_light_bulb_led_shutterstock_210164635

IKEA, Philips, GE și Osram se număra printre companiile acuzate că fac afirmații exagerate despre performantețe energetice ale propriilor produselor, declarând că sunt cu până la 25% mai eficiente decât în realitate.

Conform unor teste realizate în perioada 2012-2014, becurile cu halogen marca Airam ar consuma cu 25% mai multă energie pentru a asigura o luminozitate de 630 de lumeni (unitatea de măsură a fluxului luminos), atât cât este declarat pe ambalaj. Similar, becul cu halogen de 70W produs de GE are nevoie de 20% mai multă energie decât se declară pentru a atinge luminozitatea de 1.200 de lumeni. Testele au mai indicat și că becurile cu halogen de 28W produse de Philips sunt cu 24% mai puțin luminoase, în timp ce cele de 53W și 70W comercializate de IKEA erau cu 16% mai puțin eficiente decât în realitate.

Reglementările referitoare la testele pe care producătorii de becuri din Uniunea Europeană trebuie să le efectueze permit măsurarea cu o marjă de eroare de 10%. Industria profită de această precizare pentru a declara valori mai mari de luminozitate și eficiență energetică, respectând totodată legea. Comisia Europeană este conștientă de nereguli și lucrează încă din 2012 la modificarea legislației.

UPDATE: Reprezentanții companiei IKEA au ținut să precizeze într-un comunicat oficial că testele realizate de suedezi au fost efectuate pe becuri care nu se mai comercializează în acest moment în magazine: „Începând cu septembrie 2015, Compania IKEA a înlocuit toată gama de iluminat cu LED sau produse compatibile cu LED pentru a le oferi clienților o viață mai sustenabilă acasă”. În același comunicat, se mai precizează că toate becurile vândute „sunt testate pentru a se afla în conformitate cu legislația națională și internațională” și că, în plus, compania are propriile norme de fabricare, care sunt, „de cele mai multe ori, mai stricte decât cerințele legale”.

 

Citește și:

Cine va beneficia de 10 miliarde de becuri LED ultra-eficiente

Becurile LED pot reduce cu 2,3% emisiile de carbon

spot_img

Ultimele știri