Industria alimentară își recunoște greșelile în promovarea consumului excesiv

Marile companii din industria alimentară sunt în mod regulat acuzate că exploatează la maximum micii producători, precum și resursele naturale, pentru a-și maximiza profiturile. Anne Roulin, vicepreședinte Nestle, a recunoscut, în cadrul unei conferințe găzduită de Expo Milano, efectele negative pe care compania le-a produs în trecut. Aceasta a precizat că în momentul de față marile companii au ajuns prea departe cu reducerea costurilor pentru a obține profit. 

food

Roulin a precizat că această direcție este în plină transformare, iar la nivel mondial lucrurile încep să se miște într-o direcție bună. Vicepreședintele Nestle a subliniat că învestițiile companiilor în micile ferme care produc materie primă pentru lanțul global de aprovizionare sunt o parte esențială a acestei noi tendințe. “Din punct de vedere al afacerilor este soluția optimă, și chiar dacă nu se vede foarte bine în prezent, va conta foarte mult în viitor. De exemplu, suntem interesați în a dezvolta noi varietăți de soiuri de cafea și cacao care să reziste perioadelor de secetă și să aducă astfel producătorilor locali un profit mai bun”, a spus Roulin.

Annamaria Pastore, reprezentatului Organizației ONU pentru Alimentație și Agricultură, susține că de multe ori micii agricultori nu pot satisface nivelul de producție necesar, așa că organizația încearcă să aducă diferiți parteneri acolo unde este necesară experiența și suportul financiar. Emma McLaren, managerul programului european pentru implicarea consumatorilor într-un parteneriat în domeniul pescuitului durabil, a subliniat exemplul companiei McDonald’s care a decis să se aprovizioneze cu carne de cod dintr-o sursă sustenabilă.

Dar, chiar și așa, la nivel global, o singură sursă durabilă de aprovizionare nu va rezolva problema. Majoritatea consumatorilor nu știu prea bine nici țara de unde provine carne pe care o cumpără, cu atât mai puțin sursa. Totul se reduce la cantitatea cerută aflată în permanentă creștere. „O treime din recolta de cereale din lume este consumată de animalele sacrificate pentru carne. Pentru fiecare 100 de calorii consumate de aceste animale la consumatorul final se întorc doar 30 de calori sub formă de produse procesate din carne. Acest lucru nu este deloc sustenabil. Nimeni nu spune să nu produci carne, dar cred că trebuie să avem o părere despre cum poate fi produsă într-un mod care implică mai puțină risipă”, a spus Jemima Jewell, Compassion in World Farming.

Concluzia participanților la conferință a fost aceea că marii producători trebuie să-și dezvolte modalitățlie de colaborare cu micii fermieri pentrua dezvolta și promova un consum durabil al alimentelor, în principal din surse locale.

Citește și:

Cel mai utilizat erbicid din agricultură e posibil cancerigen

Studiu: Agricultura bio, mai productivă decât se credea

Agricultura urbană este subestimată la nivel global

spot_img

Ultimele știri