Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Insula Moorea devine pentru trei ani paradisul cercetatorilor

Multumita eforturilor biologilor americani si francezi, coordonate de Universitatea Berkeley din California, in mijlocul Pacificului de Sud, la 12 mile vest de Tahiti, in curand o insula tropicala va deveni model al ecosistemelor, informeaza ENN.

Insula Moreea a devenit un proiect ambitios de creare a unui inventar genetic al tuturor formelor de viata non-microbiale din ecosistemul insulei.

Pe aceasta insula se afla statii de cercetare americane si franceze care vor coordona acest proiect sustinut financiar de o bursa de 5.2 milioane dolari acordara de Gordon and Betty Moore Foundation.

In urmatorii trei ani, Moorea Biocode Project va trimite cercetatorii pe varfurile muntilor, in inima padurilor tropicale si in adancimea apelor pentru a aduna mostre necesare catalogarii plantelor si animalelor de pe insula.

"Este primul efort de catalogare a unui intreg ecosistem tropical, de pe fundul oceanelor pana pe varful muntilor. Construim o biblioteca a genelor pentru fiecare specie de plante si animale de pe insula. Baza de date va deveni apoi un instrument la indemana ecologistlor si biologilor din toata lumea", a declarat George Roderick, professor de stiinta mediului la UC Berkely si coordonator al proiectului.

Se estimeaza ca exista 5.000 de specii de plante, animale si fungi pe insula desi cercetarile vor arata cu siguranta existenta unor noi specii si organisme.

Numarul speciilor de pe insula Moorea este mic in comparatie cu insulele mari sau continentele. In California, doar numarul speciilor de insecte ajunge la 30.000.

Cercetatori spun insa ca Moorea are echilibrul ideal intre dimensiunea redusa, perfecta pentru cercetari, si complexitatea ecosistemelor.

Clasificarea recifelor de corali poate clarifica impactul schimbarilor climatice, iar documentarea speciilor invadatoare poate schita efectele globalizarii. Inregistrarea tuturor speciilor de pe insula poate lamuri si problemele provocate de activitatea umana cum sunt pescuitul excesiv, distrugerea habitatelor si poluarea.

"Virtual toate ecosistemele din lume sunt supuse unor pericole comune. Ceea ce vrem sa intelegem este modul in care raspund amenintarilor", a declarat Neil Davies, coordonator al proiectului.

El a adaugat ca realizarea proiecului care va dura trei ani este doar un prim pas necesar in descoperirea modului in care ecosistemele pot fi pastrate sanatoase si ce actiuni trebuie luate cand lucrurile nu merg bine.

Foto: friendlyplanet.com

spot_img

Ultimele știri