Primul standard internațional pentru achiziții sustenabile, publicat recent de ISO

După un proces de elaborare de patru ani, Organizația Internațională de Standardizare (ISO) a publicat săptămâna trecută primul standard care ajută companiile să facă achiziții sustenabile. De acum, responsabilii de achiziții vor putea consulta recomandările standardului ISO 20400, pentru a evalua furnizorii pe criterii etice și de responsabilitate față de mediu.

ISO 20400 achiziții sustenabile alte iso

Cu ajutorul noului standard, companiile vor putea evita riscurile financiare, de mediu și reputaționale asociate gestionării necorespunzătoare a furnizorilor. Cel puțin, este ceea ce susține Jacques Schramm, Președintele comisiei care a elaborat standardul.

Riscurile de a nu înțelege și de a nu gestiona corect practicile de-a lungul lanțului de producție sunt majore. În cel mai bun caz, compania se va alege cu produse de slabă calitate sau cu produse lipsă pe stoc. În cel mai rău caz, se pot petrece dezastre precum cel din 2013, de la Rana Plaza, din Bangladesh. Achizițiile sustenabile ajută la minimizarea acestor riscuri, încurajând cumpărătorii și furnizorii să colaboreze pentru a obține rezultate mai bune.

Potrivit informațiilor disponibile public, standardul face referire la noțiuni precum: certificări de mediu, economie circulară, condiții decente de muncă, comportamente etice și corecte, responsabilitate socială, stakeholderi, design universal, ciclul de viață al produselor, lanț de aprovizionare, sustenabilitate, transparență etc. Standardul poate fi descărcat de pe site-ul ISO, contra sumei de 160 de euro.

ISO 20400 achiziții sustenabile alte iso

Spre deosebire de alte standarde de tip ISO, standardul ISO 20400 este mai degrabă un ghid decât un instrument de certificare. Așadar, companiile nu pot obține certificare pentru achiziții sustenabile, dar pot folosi standardul pentru a-și îmbunătăți practicile. Specialiștii ISO recomandă folosirea lui în completarea standardului ISO 26000, cel privind responsabilitatea socială a companiilor.

spot_img

Ultimele știri