Jumătate din electricitatea Uniunii Europeane va proveni din surse regenerabile până în 2030

Mai mult de jumătate din electricitatea folosită pe teritoriul Uniunii Europene (UE) va proveni din surse regenerabile, până la sfârșitul deceniului următor, dacă țările UE îndeplinesc angajamentele climatice, potrivit unui document al Comisiei, citat de The Guardian.

energie

„Ponderea energiilor regenerabile ar putea ajunge la 50% din capacitatea instalată dacă obiectivele Uniunii Europene pentru 2030 privind energia și schimbările climatice ar fi atinse. Acest lucru înseamnă că modificările aduse sistemului de energie electrică în favoarea decarbonizării vor trebui să vină mai repede”, se arată în documentul consultat de The Guardian și care va fi publicat pe 15 iulie.

UE și-a stabilit un obiectiv de reducere a emisiilor de 40% până în 2030, față de anul 1990, și o cotă de 27% pentru energiile regenerabile din întreagul mix energetic, care include sectoare precum transporturile, agricultura și construcțiile. În prezent, aproximativ un sfert din energia electrică din Europa provine din surse regenerabile.

Oliver Joy, purtător de cuvânt al Asociației Europene a Energiei Eoliene, a salutat proiectul de text, dar a menționat că obiectivul de 27% pentru 2030 este fără caracter obligatoriu, iar unele țări sunt pe cale să rateze și obiectivele asumate pentru 2020, care sunt obligatorii. „Vedem țări ca Olanda, Marea Britanie și Franța care sunt în aproape de ratatrea potețialului obiectiv asumat pentru 2020”, a spus acesta.

Textul propune de asemenea o metodă de tranzacționare transfrontalieră intra-day a energie regenerabile, astfel încât aceasta să poate fi expediată imediat pentru a satisface cererea, fără a fi nevoie pentru depozitare.

Citește și:

România nu susține țintele pentru 2030 pentru energie regenerabilă și eficiență energetică

spot_img

Ultimele știri