Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Jurnalul National: Retrocedare sub acoperire: bloc in Padurea Baneasa

Autoritatile au facut cadou unui barbat de 97 de ani 12 hectare in nordul Bucurestiului. Ulterior, la capitolul "cadouri", batranul a mai primit 17.000 de metri pa­trati, de aceasta data in Padurea Baneasa. Dosarul, strecurat in­tre suprafetele "legitime", a primit toate avizele necesare. Scos din circuitul agricol din curtea Statiunii Pomicole, terenul-fan­toma rupe insa mai bine de un hectar din Padurea Ba­nea­sa. Intrebate de circuitul dubios al terenului-fantoma, au­to­ri­ta­tile arunca vina de la o usa la alta. Nimeni nu stie in admi­nistrarea cui a fost terenul si de ce a ajuns sa fie retrocedat tocmai in padure. Chiar daca vorbim despre o afacere cu iz de "smecherie" imobiliara si despre un teren care a primit avize pe banda, fara sa aiba macar identitatea pentru care a primit aces­te avize, un bloc de patru etaje va fi ridicat in Padurea ­Banea­sa.

Pentru "corectitudinea" retrocedarilor din nordul Bu­cu­restiului, descrise de Jurnalul National, Directia Na­tio­nala Anticoruptie (DNA) a inceput urmarirea penala im­po­tri­va presedintelui Agentiei Domeniilor Statului, Daniel Dra­gan. El este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, in scopul obtinerii unui avantaj patrimonial. Surse judiciare ne-au precizat ca lista celor "cu raspundere penala" pentru retrocedarile din Statiunea Pomicola este lunga.

Reteta smecheriilor cu teren din Bucuresti poate fi urmarita in cazul prezentat de Jurnalul National. Se ia o bucata buna de teren valoros, in jur de 17.000 de metri patrati. Documentatia se ascunde cu grija in spatele unui alt dosar, de 12 hectare, al unui cetatean, Dumitru Nicolaide. Astfel, „sub acoperire”, dosarul de 17.000 de metri patrati trece cu brio prin toate avizele necesare. Vorbim de un teren despre care nimeni nu stie cum a fost scos din circuitul agricol al Statiunii Pomicole, cand el se gaseste in Padurea Baneasa. Intrebati cum a fost posibil acest lucru, majoritatea semnatarilor ridica din umeri. De la Anton Barbu, fostul director al Directiei Agricole a Municipiului Bucuresti, si pana la Daniel Dragan, presedintele Agentiei Domeniilor Statului (ADS), toti dau vina pe semnatarii de dinainte sau nu vor sa isi exprime vreun punct de vedere in privinta actelor pe care le-au semnat. Jurnalul National le poate spune insa ca, din datele Directiei Silvice Bucuresti, terenul ar fi apartinut unui IAS. In aceste conditii, cei 17.000 de metri patrati ar fi trebuit scosi din circuitul agricol al IAS-ului cu pricina, si nu de la Pomicola. Cel care a confirmat existenta unui IAS a fost directorul Directiei Silvice Bucuresti, Theodor Chiriac: „Aceasta suprafata apare pe o harta veche pe care o detinem noi si acolo a fost un IAS. Cu siguranta ca nu a apartinut fondului forestier”, ne-a precizat Chiriac. Sa va mai spunem si ca orice suprafata mai mare de un hectar trebuie sa primeasca avizul Ministerului Agriculturii in momentul in care este scoasa din circuitul agricol? Un astfel de aviz nu exista nici in cazul celor 17.000 de metri patrati din Padurea Baneasa, nici in cazul celorlalte loturi ale Statiunii Pomicola.

DOSARUL-FANTOMA, GIRAT DE FOSTUL PREFECT MANTALE

Jurnalul National a relatat in numeroase articole modul in care terenul Statiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultura Baneasa a fost retrocedat unor oameni de afaceri cu viziune. Castigatorul „licitatiei imobiliare” din nordul Bucurestiului este de departe Dumitru Nicolaide. Mioara Mantale, fostul prefect al Bucurestiului, a fost cea care a dat girul dosarului. Ulterior, dupa decizia de punere in posesie a urmat titlul de proprietate. Nicolaide Dumitru devine proprietarul a 12 hectare in statiunea Baneasa. „Cadoul” din Padurea Baneasa a venit ulterior, insa in acelasi pachet cu dosarul mare. In atatea suprafete retrocedate, cine avea sa observe „smecheria” ca in loc de 12 sunt aproape 14 hectare?

AVIZE PE BANDA RULANTA

Si nu s-au inselat! Nimeni nu s-a chinuit sa afle cine administreaza acel teren si unde se gaseste el. L-au pus asa, la intamplare, in interiorul Institutului de Cercetare de pe Soseaua Bucuresti-Ploiesti. In ciuda faptului ca, in documentele de la Pomicola acest teren este pur si simplu o fantoma, el a primit numar cadastral, aviz de la Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare, Certificat de Urbanism, decizie de scoatere din circuitul agricol. Ca si cum ar fi fost in administrarea SC Pomicola. Finalul? Este unul la care se gandeste toata lumea: un Plan de Urbanistica Zonala pentru un bloc de patru etaje. Dosarul despre care va vorbim se gaseste in acest moment la Agentia de Mediu Bucuresti, de unde obtine ultimele avize de care mai are nevoie.

CINE ESTE IN SPATE

Asa cum ne-am obisnuit deja, in spatele unui batran servit cu atata docilitate de statul roman trebuie sa existe acel cineva, bun cunoscator al afacerilor imobiliare. Nicolaide Dumitru pare un pensionar ca oricare altul. Cu diferenta ca duce o viata retrasa, desi cunoscutii stiu ca el este un barbat norocos, cu bani si cu destule proprietati in Bucuresti. Batranul nu „s-a luptat” singur cu sistemul. Cand a fost improprietarit si cu ceea ce nu ceruse, Nicolaide a fost reprezentat de mandatara Cataniciu Teodora. Femeia, impreuna cu sotul sau, Cataniciu Nicolae, face furori pe piata imobiliara din Bucuresti. Astfel, in urma cu numai un an, Teodora Cataniciu a mai reprezentat batranei neajutorati la institutele abilitate in restituiri de drepturi de proprietate. In numele Domnicai Constantinescu, Cataniciu a obtinut doua titluri de proprietate pe Bulevardul Primaverii nr. 32 si pe Strada Buzesti. Odata intrata in posesia terenului, aceeasi Cataniciu Teodora vinde suprafetele sotului sau cu o suma cu mult sub piata.

MONSTRU DIN BETON SI OTEL IN PADURE

Ulterior, din zona de lux Primaverii, cei doi si-au mutat afacerile intr-o alta zona de lux – Baneasa. Astfel, pana in acest moment cei doi detin cel putin doua Planuri Urbanistice zonale. Unul in padure, pe cei 17.000 de metri patrati, si al doilea pe Pomicola Baneasa. Daneti Luminita si Cataniciu Teodora apar drept titulare ale planului PUZ locuinte si birouri Soseaua Bucuresti – Ploiesti 89A, Strada Stefan Holban nr. 8, Sector 1. Cele doua au depus dosarul in care se solicita obtinerea avizului de mediu pentru constructiile din nordul Bucurestiului. Sotul are la randu-i un Plan de Urbanistica Zonala depus spre avizare la Agentia de Mediu. Pe suprafata din padure, identificata in PUZ cu numarul 99G, urmeaza sa se ridice un bloc de patru etaje. „Le-am cerut celor care au venit cu proiectul sa ne aduca avizele necesare atat de la Directia Agricola, cat si de la Directia Silvica. Nu este posibil sa construim asa, oriunde, fara sa avem macar actele necesare la dosar. Terenul se gaseste in Padurea Baneasa”, a explicat Radulescu Dobrogea, presedintele Ec-Civica. Jurnalul National a incercat sa ia legatura cu proiectantul, Magda Trif, care a inchis imediat ce si-a dat seama ca nu ne intereseaza sa laudam proiectul, ci legalitatea actelor ce stau la baza constructiei din Padurea Baneasa.

PRESEDINTELE ADS, URMARIT PENAL

Atat de corecte au fost deciziile autoritatilor in cazul Nicolaide, incat Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a intrat pe fir. Astfel ca, la solicitarea noastra legala, DNA ne-a comunicat ca procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva presedintelui ADS, Daniel Dragan, inca din data de 23 septembrie 2008. Acesta este acuzat de „abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial, fapta prevazuta de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare”. DNA precizeaza ca, prin actiunile sale, Daniel Dragan a prejudiciat ADS. Surse judiciare ne-au precizat ca lista celor „cu raspundere penala” pentru retrocedarile din Statiunea Pomicola este lunga.

Schita „tradatoare”

Am incercat sa gasim momentul zero, locul in care s-a gresit. Din pacate, nimeni nu stie. Fiecare institutie da vina pe cea dinainte. Or, ca sa pui stampila pe un numar cadastral sau pe un ordin de scoatere din circuitul agricol trebuie sa verifici si schita terenului. Schita, desi prezenta in dosar, se pare ca a fost invizibila pentru toti cei care au semnat, din moment ce in document se vedea clar ca terenul se afla in mijlocul Padurii Baneasa. In schita, trecuta in „Anexe”, se precizeaza cu litere de-o schioapa parametrii terenului si mai ales locatia: Padurea Baneasa.

Daca e musai…

Printre putinii care au observat greseala au fost angajatii statiunii pomicole. Lor li s-a comunicat ca vor mai fi vaduviti de inca 17.000 de metri patrati. Au ridicat resemnati din umeri, asta pentru ca ei stiau ca suprafata cu locatia din schita nu le apartine. Cum in Padurea Baneasa nu au detinut niciodata vreun metru patrat, si-au dat seama ca ceva nu este in regula. Au fost folositi drept paravan in fata avantului imobiliar al semnatarilor fara raspundere. Peste 70 de hectare de verdeata au fost retrocedate.

spot_img

Ultimele știri