Ljubljana preia titlul de capitală verde a Europei în 2016. Ce oraș din România ar putea urma

Capitala Sloveniei, Ljubljana, a preluat ieri titlul de „capitală verde a Europei” de la câștigătorul de anul trecut, orașul Bristol. Ceremonia de înmânare a distincției a avut loc în Bruxelles, la Muzeul Instrumentelor Muzicale.

01_10_CAPITALAVERDE

Ljubljana fusese desemnată capitala verde a Europei pentru anul 2016 în vara anului 2014. Printre măsurile care i-au asigurat câștigarea premiului, se numără conservarea amplelor spații verzi (542 de metri pătrați per locuitor), promovarea metodelor alternative de transport (prin amenajarea de spații pietonale și a 220 de km de rute pentru biciclete) și o strategie de prevenire a generării de deșeuri.  În acest moment, Ljubljana are cea mai mare rată de colectare selectivă a deșeurilor dintre toate capitalele europene (63%) și este prima capitală înscrisă în programul european „Zero Deșeuri”.

Filmul de prezentare al orașului Ljubljana pentru competiția „Capitala Verde a Europei”:

Autoritățile slovene vor dedica fiecare luna a următorului an unui subiect legat de sustenabilitate.  Evenimentele și cele mai importante măsuri pentru „înverzirea” orașului sunt detaliate pe site-ul Green Ljubljana. Urmăriți în continuare un material video despre unul dintre evenimentele deja organizate:

Din 2010, când a fost inițiat programul Uniunii Europene, și până în prezent, 8 orașe au preluat titlul de capitală verde: Stockholm (2010), Hamburg (2011), Vitoria-Gasteiz (2012), Nantes (2013), Copenhaga (2014), Bristol (2015) și Ljubljana (2016). Anul viitor, reprezentanții Ljubljanei vor înmâna titlul orașului Essen (Germania), desemnat deja capitală verde pentru anul 2017.

În competiția aferentă anului 2018, s-a înscris, pentru prima dată, și un oraș din România. Este vorba despre Arad, care va concura cu Ghent (Belgia), Nijmegen (Olanda), ‘S-Hertogenbosch (Olanda), Talin (Estonia), Umeå (Suedia) și Varșovia (Polonia).

spot_img

Ultimele știri