Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Microplasticul de la pneuri și haine sintetice – sursă de poluare mai mare pentru țările dezvoltate

Ecologiștii avertizează că resturile microscopice din plastic provenite de la anvelope și haine sintetice poluează mai mult apele decât o face plasticul întregÎn plus, în țările dezvoltate, ele sunt o sursă mai mare de poluare a apelor decât deșeurile întregi din plastic.

microplastic
foto: iucn.org Joao Sousa

 

Potrivit unui raport al Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), mai mult de 30% din cantitatea de plastic care ajunge în oceane, în fiecare an, este compusă din microplastic.  Așadar, nu bucățile mari din plastic care se dezintegrează în apă sunt sursa primară de poluare, susțin cercetătorii. Principalele surse sunt resturile provenite de la anvelope și din țesături sintetice.

Pentru a face o deosebire între ce înseamnă microplastic și deșeuri obișnuite din plastic, autorii raportului explică:

„Particulele mici din plastic care intră în oceane sunt altceva decât deșeurile mai mari care se degradează în apă. În primul rând, microplasticul provine de la pneuri, textile sintetice, vopsele anticorozive folosite pentru a proteja bărcile și vapoarele, marcajele stradale, produsele de îngrijire personală, paleții din plastic și praful.”

Pentru a afla cât de mult reprezintă microplasticul din cele circa 9,5 milioane de tone de deșeuri plastice ajunse în oceane în fiecare an, IUCN a colectat deșeuri din zone geografice diferite.

Potrivit rezultatelor raportului, între 13 și 31% din poluarea cu plastic a avut ca sursă primară microplasticul. În această categorie, bucățile provenite de la spălarea textilelor sintetice și de la eroziunea pneurilor, rezultată în timpul condusului, au reprezentat două treimi din total. 

 

„Activitățile noastre zilnice, cum ar fi spălatul hainelor sau condusul, contribuie într-un mod semnificativ la poluarea deja sufocantă pentru oceanele noastre. Aceste acțiuni au efecte dezastruoase pentru biodiversitate și pentru sănătatea oamenilor. Rezultatele studiului ne indică că trebuie să privim mult mai departe de managementul actual al deșeurilor, dacă vrem să tratăm problema oceanelor în totalitate”, a declarat Inger Andersen, directorul IUCN.

De asemenea, aceluiași raport, în țările dezvoltate care se bucură de un management al deșeurilor eficient, cum ar fi America de Nord, microplasticul este o sursă mai mare de poluare a apelor decât poluarea obișnuită cu plastic. Textilele sintetice sunt principalele generatoare de poluare cu microplastic în Asia. Resturile mici din pneuri reprezintă cel mai întâlnit material din componența microplasticului, întâlnit în SUA, Europa și Asia Centrală.

Cum ar putea fi tratată problema poluării apelor

Joao de Sousa, managerul de proiect al IUCN Global Marine Programme, ne oferă câteva indicații despre cum ar putea fi tratată problema poluării oceanelor mai eficient:

„Rezultatele raportului au implicații majore pentru strategia globală de stopare a poluării oceanelor cu plastic. În prezent, strategia se concentrează doar pe reducerea deșeurilor din plastic. Soluțiile ar trebui să includă atât alt design de produs și infrastructură, dar să ia în calcul și comportamentul consumatorilor. De exemplu, hainele sintetice ar putea fi confecționate din mai puține fibre sintetice. La fel, consumatorii ar putea alege între fibre naturale și fibre sintetice.”

 

spot_img

Ultimele știri