Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

El Salvador, prima țară din lume care interzice mineritul metalifer

Legiuitorii din El Salvador au hotărât interzicerea totală a tuturor formelor de exploatare minieră metaliferă, informează The Guradian. Proiectul de lege a fost susținut de miile de persoane care au demonstrat public în favoarea acestuia, de Biserică, de mediul academic și de societatea civilă.

minerit metalifer
foto: Wikimedia Commons

Potrivit unor teste făcute în 2012 de Ministerul Mediului din El Salvador, autoritățile au descoperit că apa conține de nouă ori mai mult cianură și de 1.000 de ori mai mult fier decât nivelurile acceptate.

Pedro Cabezas, membru al organizației internaționale Allies Against Mining, susține că votul este o victorie a comunității locale.

„Votul este o victorie pentru comunitățile care, timp de mai mult de un deceniu, au făcut demonstrații publice pentru a ține companiile miniere în afara țării. Această interdicție asigură viabilitatea ecologică pe termen lung a unei țări, care este considerată una dintre cele mai vulnerabile din lume din punct de vedere al problemelor de mediu.”

În El Salvador, cea mai populată țară din America Latină, precipitațiile sunt abundente și găsirea surselor de apă reprezintă o provocare. Practicile agricole nesustenabile reprezintă doar unul dintre motivele pentru care țara a ajuns în această stare. Acestea au condus la eroziunea solului pe scară largă și la distrugerea aproape totală a pădurilor.

Potrivit organizației globale Oxfam, citează date ale Ministerului Mediului din El Salvador, 90% din apele de suprafață din această țară sunt contaminate din cauza chimicalelor, a metalelor grele și a deșeurilor rezultate în urma mineritului.

De asemenea, 1/5 din populația care trăiește în zonele rurale nu are acces la surse adecvate de apă. Aceste condiții limitează accesul populației la sursele de apă potabilă. Potrivit aceleiași surse, dezvoltarea exploatărilor de zăcăminte metalifere pe scară largă ar determina limitarea accesului populației la sursele de apă potabilă, din cauza scurgerilor de substanțe acide, folosite în această industrie.

„Oamenii din El Salvador și conducătorii lor au făcut eforturi uriașe pentru a cântări beneficiile pe termen scurt și riscurile pe termen lung pe care exploatarea minieră o are supra apei, a mediului și a bunăstării sociale. În ciuda eforturilor companiilor de a încerca să șantajeze țările, prin această decizie s-a demonstrat că este posibilă victoria.”

Alexandru Mustață, membru al organizației de mediu Bankwatch România, a declarat pentru Green Report că mineritul metalifer este o metodă învechită de a susține economia.

„Mineritul metalifer are un impact enorm asupra mediului și este o metodă oarecum învechită de a susține economia. Adică, exportul de resurse prime nu este specific țărilor dezvoltate. Deci, cred că este un pas pe care țările ar trebui să-l facă mai ales în cazul proiectelor, care au un impact foarte mare asupra mediului”

De asemenea, el nu crede că decizia ar putea avea vreun efect asupra României și că, la nivel național, nu există inițiative legislative ambițioase în ceea ce privește mediul.

„Sincer, cred că oricum în România multă legislație este creată doar odată ce a apărut directiva europeană. Nu prea mai sunt inițiative legislative ambițioase. Pe partea de protecție a mediului cel puțin, legislația de mediu înseamnă transpunerea directivelor și atât. Și întotdeauna o facem fără să facem un pas în plus înspre protecție. O facem doar cât să nu intrăm în procedurile de infringement.”

„Mă îndoiesc puternic că cineva va fi impresionat chiar dacă ar auzi de asta. Nu cred că politicienii români și-ar asuma un asemenea proiect. Mai ales, având în vedere că sunt interese economice foarte mari în cazul exploatărilor de la noi de aur și cupru.”

spot_img

Ultimele știri