O plantă artificială transformă dioxidul de carbon în combustibil

Dioxidul de carbon este unul dintre motivele principale ale schimbărilor climatice pentru că se acumulează în atmosferă și astfel Pământul se încălzește. Oamenii de știință au găsit acum o nouă și benefică utilizare pentru acesta.

O plantă artificială transformă dioxidul de carbon în combustibil

Cercetătorii de la Laboratorul Național Argonne și de la Universitatea Illinois din Chicago au inventat o plantă artificială care folosește puterea solară pentru a transforma dioxidul de carbon în combustibil.

Planta imită procesul de fotosinteză care apare în mod natural la plante. În timp ce plantele folosesc lumina soarelui pentru a transforma dioxidul de carbon și apa în glucoză și oxigen, planta artificială transformă dioxidul de carbon în singaz. Acesta, numit și gaz de sinteză, este un amestec de carbon monoxid și hidrogen. Singazul este o sursă de combustibil cu 50% din densitatea de energie a gazelor naturale și poate fi transformat în combustibil hidrocarbonat, cum ar fi motorina.

„În timpul fotosintezei, copacii au nevoie de energie de la soare, de apă și dioxid de carbon ca să-și producă combustibilul. În experimentul nostru ingredientele sunt aceleași, dar produsul este diferit”, a explicat pentru Tree Hugger Larry Curtiss, unul dintre autorii studiului.

Dioxidul de carbon nu este foarte reactiv din punct de vedere chimic, astfel încât reacțiile care transformă CO2 în forme de carbon inflamabil, cunoscute sub numele de reacții de reducere, necesită un catalizator puternic, o substanță care accelerează viteza de reacție.

Cercetătorii n-au putut folosi același catalizator pe care îl folosesc plantele în timpul fotosintezei, din moment ce produsul trebuie să fie diferit. În schimb, au folosit un compus numit Wse2 (tungsten diselenide). Acesta este de 1.000 de ori mai rapid și de 20 de ori mai ieftin decât alți catalizatori obișnuiți derivați din aur sau argint. În plus, durează pentru mai mult de 100 de ore. Toate acestea îl transformă într-un catalizator mult mai durabil decât alții utilizați pentru reacții de reducere.

Alte încercări de a transforma dioxidul de carbon

Aceasta nu este prima dată când oamenii de știință încearcă să transforme dioxidul de carbon în combustibil. Cercetătorii de la USC Loker Hydrocarbon Research Institute au dezvoltat mai demult un proces prin care au reușit să transforme 79% din dioxidul de carbon în metanol.

Mai mult, anul trecut cercetătorii de la Universitatea din California au inventat un sistem care folosea nanofirele și bacteria E. Coli pentru a transforma dioxidul de carbon în chimicale care pot fi folosite pentru biocombustibil. Procesul a fost, de asemenea, utilizat pentru a crea plastice biodegradabile și o componentă din medicamentele anti-malarie.

Cu toate acestea, deși dioxidul de carbon a fost folosit cu succes și în alte cercetări, procesul prin care acesta este redus cu ajutorul plantei artificiale este mult mai eficient și mai ieftin decât celelalte.

Dacă procesul se dovedește a fi rentabil, combustibilul creat din dioxid de carbon poate deveni o sursă majoră de energie. Combinat cu alte surse de energie regenerabile, cum ar fi energia eoliană, această plantă ar putea face combustibilii fosili să pară depășiți.

spot_img

Ultimele știri