Obama interzice noi exploatări de petrol și gaze în oceanele Arctic și Atlantic. Ce vor ecologiștii și alegătorii

Barack Obama a blocat ieri acordarea de noi permise pentru exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze naturale din Oceanul Arctic și Atlantic. Măsura a fost luată pentru a-l împiedica pe Donald Trump să pună în aplicare planul anunțat în campania electorală, conform căruia ar urma să renunțe la măsurile gândite pentru a limita schimbările climatice.

schimbari climatice exploatare petrol

Interdicția se aplică pentru teritoriile maritime din preajma statului Alaska, pentru Marea Chukchi, pentru o mare parte din Marea Beaufort și pentru zona din Oceanul Atlantic situată între New England și Golful Chesapeake. Un moratoriu similar a fost adoptat și de premierul Canadei, Justin Trudeau.

Până să câștige alegerile, Trump spunea că nu există o legătură clară între activitatea umană și schimbările climatice. Prin urmare, a declarat că ia în calcul stimularea economiei americane, renunțând la măsurile menite să reducă producția de gaze cu efect de seră. În plus, a amenințat că își va retrage țara din acordul climatic încheiat anul trecut la Paris.

Îngrijorați, ecologiștii au început să facă presiuni asupra Președintelui în funcție, pentru a pune mediul la adăpost. Astăzi, i-au cerut lui Barack Obama să deblocheze suma de 2.5 miliarde de dolari pe care Statele Unite s-au angajat să o furnizeze pentru combaterea schimbărilor climatice. Ei avertizează că, altfel, obiectivul de a limita creșterea temperaturilor cu maximum 2 grade Celsius va fi în pericol.

Susținătorii lui Trump, mai moderați

Trump s-a declarat în repetate rânduri sceptic cu privire la influența oamenilor asupra încălzirii globale. Alegătorii săi, însă, sunt mai încrezători în datele științifice.

Potrivit unui sondaj realizat recent, 76% dintre electori vor electrocasnice mai eficiente energetic, 84% cer reglementări pentru furnizarea apei potabile, 78% susțin reglementările privind reducerea poluării, 61% solicită companiilor să-și reducă emisiile de dioxid de carbon și 55% susțin actualele politici privind schimbările climatice.

În același timp, 54% se declară pentru exploatarea zăcămintelor de combustibili fosili de pe teritoriul american.

spot_img

Ultimele știri