Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

ONG-urile critică acordul Consiliului European pe cadrul pentru Climat și Energie 2030

news conference on the 2030 Framework for Climate and Energy EU2030, EC headquarters, BrusselsȚintele asumate de de cadrul pentru Climat și Energie 2030 – reducere cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră,  creșterea cu 27% a  componentei de energie regenerabilă și economii de cel puțin 27% prin măsuri de creștere a eficienței energetice – nu răspund necesității urgente de a acționa ferm cu privire la schimbările climatice, consideră Fundația Terra Mileniul III împreună cu membrii Rețelei Europene de Acțiune pentru Climă (CAN-E).

Reducerea cu 40% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030, nu este un efort suficient pentru Europa din perspectiva țintelor ce ar trebui atinse până în 2050. Chiar în condițiile în care îngrijorarea privind dependența de petrolul și gazele din Rusia a crescut, liderii europeni nu iau în considerare faptul că eficiența energetică trebuie îmbunătățită, ca fiind principala măsură necesară, convenind o țintă voluntară de doar 27% față de un potențial estimat de 40% care ar conduce la deblocarea unor investiții de îmbunătățire a eficienței energetice cu impact economic, social și de mediu”, consideră Lavinia Andrei, președintele fundației Terra Mileniul III.

Ţintele asumate nu dau industriei europene stimulentele necesare pentru a investi în tehnologii cu emisii reduse de dioxid de carbon și astfel să culeagă toate beneficiile economice și sociale ale unor astfel de investiții. De asemenea, o serie de obiective mai ambițioase la capitolul eficiență energetică și folosirea energiei regenerabile ar crește substanțial independența energetică a Europei, fiind astfel cel mai bun răspuns la provocările internaționale de pe această piață.

Utilizarea energiei din surse regenerabile are și ea o țintă foarte scăzută de doar 27% și neasumată ca obligatorie de statele membre. Lucrul acesta va afecta foarte mult industria din domeniu, care în ultimii ani a făcut mari eforturi pentru o trecere către o economie verde. Dar dincolo de aspectele economice, să nu uităm că schimbările climatice ne afectează pe noi ca oameni, iar lipsa de ambiție a liderilor europeni va fi plătită scump de copiii noștri peste câțiva ani”, a mai precizat Lavinia Andrei.

 Greenpeace: „Liderii UE înfrânează energia curată”

Potrivit Greenpeace obiectivele sunt prea puțin ambițioase, încetinind eforturile de a stimula producția de energie din surse regenerabile, menținând astfel Europa dependentă de combustibili fosili, poluanți și costisitori.

Lupta globală împotriva schimbărilor climatice are nevoie de un tratament-șoc urgent, însă ce oferă UE acum este cel mult o vitamină. Oameni din întreaga Europă militează pentru energie curată, însă liderii UE pun piedici energiei eoliene, parte din sectorul de succes al regenerabilelor în Europa. UE poate și ar trebui să facă mai mult, altfel obstacolele pentru reducerea emisiilor de carbon vor fi din ce în ce mai mari pe viitor”, a declarat Virag Kaufer, campaigner pe probleme de energie al Greenpeace.

spot_img

Ultimele știri