Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Opozitia suedeza respinge tranzitarea Marii Baltice de catre conducta de gaz ruso-germana

Planurile ruso-germane de constructie a unei conducte subacvatice de gaz au fost inmanate guvernului suedez care trebuie sa-si dea acordul pentru tranzitarea Marii Baltice, informeaza Earth News.

Opozitia a organizat saptamana trecuta dezbateri speciale ale acestui proiect in Parlamentul suedez. Membrii opozitiei au folosit un sondaj recent realizat de un post de radio de stiri care arata ca 72% dintre parlamentarii care au raspuns intrebarilor se opun tranzitarii de catre aceasta conducta a Marii Baltice. Doar 10% au fost pentru, in timp ce 17% au fost nehotarati.

Anders Ygmen, purtatorul de cuvant pentru probleme de mediu al opozitiei socio-democratice, a declarat ca guvernul de centru dreapta a abandonat pozitia guvernului anterior in aceasta problema fara a gasi insa sprijin in randul propriilor parlamentari. El i-a cerut ministrului suedez de Mediu Andreas Carlgren sa specifice ca aceasta conducta de gaz nu reprezinta interesul Suediei, adaugand ca Suedia si vecinii sai de la Marea Baltica ar trebui sa propuna constructia unei conducte pe uscat.

Ministrul suedez de Mediu a declarat ca va analiza doar in functie de criteriile de mediu oportunitatea unei astfel de constructii.

Criticii acestui proiect fac referire la dezastrele care ar putea fi provocate de prezenta armelor chimice aruncate in mare la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial.

Carl B Hamilton, membru al Partidului Liberal aflat in coalitia guvernamentala, s-a declarat sceptic, adaugand ca ministrul de Externe Carl Bildt ar trebui sa-si foloseasca contactele din regiune pentru a propune construirea conductei pe uscat. Carl Hamilton a mai spus ca acest mod de transport a petrolului ridica amenintari foarte grave pentru mediu.

Conducta de 1.200 kilometri ar trebui sa strabata distanta de la Viborg, Rusia pana la Greifswald, Germania si este prevazut sa treaca prin zona economica suedeza, la est de insula suedeza Gotland.

Nord Stream, compania germano-rusa care va construi conducta, a prezentat si raportul de mediu (EIA) necesar obtinerii aprobarii.

spot_img

Ultimele știri