Ordonanța de Urgență pentru modificarea taxării la groapa de gunoi, în dezbatere publică. Care sunt noutățile

Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică Proiectul de Ordonanţă de urgență a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005, referitoare la taxarea depozitării deșeurilor la groapa de gunoi.

Gunoi

Potrivit documentului ”operatorii economici care asigură serviciul de salubrizare al localităţilor sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, care realizează în regim propriu salubrizarea localităţilor” vor avea de îndeplinit anumite obiective minime pentru valorificarea deșeurilor. În cazul în care, nu își vor atinge țintele ”pentru diferenţa dintre cantităţile de deşeuri corespunzătoare obiectivelor minime privind deşeurile prevăzute în anexa nr. 2.1 şi cantităţile de deşeuri efectiv reciclate” vor plăti o contribuție de 80 de lei.

De asemenea, ”categoriile de operatorii economici și unitățile administrativ teritoriale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. c) şi z) sunt obligate să declare trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului în care s-a desfăşurat activitatea, cantităţile de deşeuri nepericuloase şi deşeuri inerte colectate, cantităţile de deşeuri nepericuloase şi deşeuri inerte valorificate prin reciclare şi cantităţile de deşeuri nepericuloase şi deşeuri inerte încredinţate spre depozitare finală.

Sumele se declară şi se plătesc lunar de către persoanele juridice şi fizice care desfăşoară activităţile respective, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care s-a desfăşurat activitatea.

Ministrul Mediului va modifica radical taxarea la groapă

Potrivit Notei de Fundamentare a Proiectului de Ordonanță de Urgență, nivelul propus pentru taxa de depozitare este de 80 lei/t (aproximativ 18 euro/t în 2017) și 120 Lei/t (aproximativ 27 euro/t în 2018).

România a introdus taxa de depozitare a deșeurilor în anul 2013, însă Parlamentul a amânat aplicarea acesteia până în 2017, sărind un nivel de etapizare de 50 lei/t in primul an.

Aplicarea nivelului în vigoare al taxei de depozitare (80 lei/t sau aproximativ 18 euro/t în 2017 și 120 Lei/t sau aproximativ 27 euro/t în 2018) a condus la dublarea costului mediu al depozitării de la 14 euro/t în prezent la 32 euro/t în 2017 și se estimează că în 2018 va atinge un nivel de la 41 euro/t.

În România se generează anual aproximativ 6 milioane de tone de deșeuri. În condițiile aplicării taxei la nivelul de 80 lei/tonă, fiecare cetățean ar plăti o taxă pentru depozitarea deșeurilor de aproximativ 2,5 lei/lună, pe lângă existenta taxă de salubrizare, care la nivelul țării este cuprinsă între 2 și 9 lei/lună/pers.

Situația actuală a gestionării deșeurilor municipale din România se caracterizează printr-o acoperire incompletă cu servicii de colectare a deșeurilor (în 2012 doar 80% din populație era deservită de serviciile de salubrizare), iar aproximativ 800.000 t/an sunt abandonate.

De asemenea, rată de reciclare a deșeurilor în jur de 5% , în condițiile în care obiectivele de reciclare sunt de 50%.

În prezent, în România, depozitarea deşeurilor se realizează atât în depozite conforme, dar şi neconforme, acestea din urmă având perioada de funcţionare până în anul 2017, data de la care devin neoperabile, activitatea de depozitare a deşeurilor fiind sistată”, se arată în Nota de Fundamentare.

spot_img

Ultimele știri