Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

116 proiecte de mediu in trei sesiuni parlamentare

In cele trei sesiuni parlamentare monitorizate pe parcursul anului 2008 si prima sesiune parlamentara din 2009 au fost initiate 116 proiecte de mediu, adica 11% din totalul initiativelor legislative. Datele provin din raportul facut public astazi de organizatiile Terra Mileniul III si ALMA-RO, pe tema activitatii parlamentare in domeniul legislatiei de mediu.

Cel mai putin productive sesiuni parlamentare, din punct de vedere al initiativelor legislative de mediu, s-au inregistrat la finalul de mandat al legislaturii 2004-2008 si in prima sesiune parlamentara din 2009, cand doar 28,4% din initiativele parlamentare s-au concretizat in legi.

Desi Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic (CAPATEE) este singura comisie permanenta cu atributii in domeniul protectiei mediului, doar 31% dintre initiativele legislative de mediu au fost dezbatute pe fond la aceasta comisie, 39% au primit avizul acesteia, iar 30% nu au fost trimise pentru dezbatere la comisie.

63,8% dintre initiativele legislative nedezbatute la CAPATEE au fost puse in discutie la Comisia pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, iar un procent de 22,2% au fost dezbatute de Comisia pentru industrii si servicii.

“Fata de monitorizarile trecute, am observat acum ca exista mai multe rapoarte comune intre comisiile parlamentare. Este un semn bun ca s-a constientizat legatura dintre ele”, a declarat Eliza Teodorescu, director executiv ALMA-RO.

Deputatii, campioni la initiative

Desi parlamentul este unica autoritate legiuitoare a tarii, initiativele legislative de mediu au provenit in proportie de 46% de la deputati si senatori, restul apartinand guvernului. Din totalul proiectelor de mediu, 19% au reprezentat initiativa deputatilor, 5% a senatorilor, si 22% a senatorilor si deputatilor impreuna.

Toate proiectele de lege de mediu apartinand senatorilor au fost respinse definitiv in urma dezbaterilor de la comisiile permanente. Dintre parlamentari, deputatii au avut gradul cel mai mare de succes, 1,6% dintre proiectele lor de mediu s-au concretizat in legi. Pe de alta parte, proiectele de lege initiate de guvern au devenit legi in proportie de 67,7%, doar 1,6% au fost respinse definitiv si 30,7% sunt inca in procedura legislativa.

Din totalul initiativelor de mediu, cele mai multe au apartinut coalitiei PSD+PC, urmata de PD-L si PNL. Dintre partidele mari, PNL a reusit sa trasforme 20% dintre propuneri in legi, PSD+PC in proportie de 17,2%, iar din initiativele PD-L , 11,7% au devenit legi.

Acces limitat la sedinte

Realizatorii monitorizarii s-au plans ca au avut acces limitat la sedinte, desi acestea au caracter public. “S-a intamplat cel putin o data ca oamenii de la ONG-uri sa fie scosi din sala. Desi sedintele ar trebui inregistrate, acest lucru nu se face si deci nu ne-am putut baza pe inregistrari”, a explicat Eliza Teodorescu.

“M-as fi asteptat totusi ca dupa primele noastre actiuni, parlamentarii sa fie mai interesati de acest domeniu. Singurii interesati au fost Lucia Varga, Sulfina Barbu si Atilla Korodi, pentru ca ei aveau experienta din executiv. Cred ca exista un potential foarte mare ca un parlamentar sa actioneze in ecologie, mai ales ca, potrivit unui studiu, la nivel national, in zona urbana, populatia a clasat problemele de mediu, pe locul doi ca importanta, dupa saracie”, a mai adaugat Eliza Teodorescu.

Monitorizarea a fost realizata de fundatia Terra Mileniul III si asociatia Alma-Ro, care au efectuat o cercetare asupra activitatii parlamentare in domeniul protectiei mediului. Cercetarea s-a axat pe doua componente: monitorizarea legislatiei de mediu pentru cele trei sesiuni parlamentare si monitorizarea activitatii a 30 de deputati – 20 din CAPATEE si 10 din Comisia pentru industrii si servicii.

Text: Loredana Pana / Green Report
Foto: Green Report

spot_img

Ultimele știri