Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Deseurile toxice au adus Bicapa Tarnaveni in situatie de urgenta

Depozitele de deseuri toxice de la Bicapa Tarnaveni constituie cea mai grava problema de mediu din judetul Mures. De aceea, prefectul de Mures, Marius Pascan, a declarat situatie de urgenta acolo dupa discutii cu oficialii Ministerului Mediului, in incercarea de a gasi o rezolvare pentru ecologizarea batalurilor, informeaz Mediafax.

Potrivit prefectului de Mures, la combinatul Bicapa din Tarnaveni, nimeni nu are la ora actuala posibilitatea legala de a investi in inchiderea ecologica a iazului batal. Mai rau, nici administratiile nu sunt dispuse sa preia batalurile, pentru ca nu au nicio certitudine ca vor primi fonduri europene pentru ecologizare.

"Este o situatie delicata acolo, avand in vedere ca societatea Bicapa este in lichidare judiciara, prin urmare nu mai are resurse de a functiona decat valorificand activele care au ramas – si nu prea au ramas, ca s-a furat de pe platforma respectiva tot ce se putea – iar in momentul de fata cineva trebuie sa promoveze un proiect privind inchiderea ecologica a iazului batal", a spus Pascan.

El a adaugat insa ca acest lucru nu se poate intampla cat timp, prin legislatia actuala, AVAS nu poate promova si investi niciun fel de resurse pentru respectiva ecologizare.

"Prin urmare, m-am adresat Ministerului Mediului, iar prin ordin al prefectului, pe baza discutiilor pe care le-am avut, am declarat situatie de urgenta situatia iazurilor batal de la Bicapa, pentru a o lua in considerare ca o situatie exceptionala de risc asupra mediului, in conditiile in care, cu precipitatii abundente, substantele de acolo, absolut periculoase pentru sanatatea oamenilor si a animalelor, oricand pot deversa si se poate ajunge chiar la un conflict transfrontalier, un conflict diplomatic cu Ungaria, pentru ca Tarnava acolo isi are cursul", a declarat prefectul.

Acesta a adaugat ca, in momentul de fata, nimeni nu isi asuma responsabilitatea de a promova un proiect de finantare a ecologizarii batalurilor, astfel ca singura posibilitate a ramas declararea starii de urgenta la Bicapa.

"Ne aflam intr-un cerc vicios din punct de vedere legal si nimeni nu-si asuma raspunderea de a promova un proiect de finantare. Cu atat mai mult cu cat am facut demersuri si catre Consiliul Judetean Mures si catre Consiliul Local Tarnaveni, solicitandu-le sa-si precizeze pozitia, daca doresc sa preia iazurile batal, pentru ca ele sunt unitati administrative eligibile in cazul in care ar beneficia de finantare pentru inchidere”, a spus Pascan.

Prefectul a precizat, in acest context, ca nici Consiliul Judetean Mures, si nici Consiliul Local din Tarnaveni nu s-au aratat interesate sa preia batalul, a carui ecologizare este estimata la 20 milioane de euro.

Prefectul a precizat ca, prin luarea in calcul a situatiei de la Bicapa ca una de urgenta, Guvernul ar putea sterge datoriile societatii din Tarnaveni, ceea ce ar face-o mai atractiva pentru administratiile locale.

"Se poate ca, prin hotarare de guvern, datoriile sa fie preluate la bugetul de stat, sa fie anulate, iar pasul urmator – sa li se asigure garantiile fie Consiliului Judetean, fie Consiliului Local, sa preia, sa-si asume responsabilitatea si proprietatea acestor iazuri batal, cu acordul, fireste, al Guvernului, si al AVAS. Dar nefiind acum un cadru legal, nu poate fi determinata o asemenea posibilitate. Doar prin declararea ca situatie de urgenta, ceea ce am facut. Alta varianta legala in acest moment nu este", a spus Pascan.

El a precizat ca administratiile s-ar putea razgandi privind preluarea batalurilor de la Bicapa, daca Ministerul Mediului le-ar acorda o garantie ca vor beneficia de fondurile necesare pentru inchiderea lor.

"Mi s-a transmis de la Ministerul Mediului ca Uniunea Europeana finanteaza acest tip de iazuri batal, respectiv inchiderea lor. Si daca vine ministerul cu aceasta garantie, fireste ca se vor razgandi sau vor relua in calcul posibilitatea de a-l prelua in administrare sau in patrimoniu, pentru a putea beneficia si de finantare", a spus Pascan.

El a subliniat ca o societate comerciala, chiar daca ar prelua Bicapa, nu va putea beneficia de finantare europeana pentru rezolvarea acestei probleme de mediu, cea mai grava din judetul Mures.

Prefectul de Mures declara, in urma cu o saptamana, dupa o intalnire cu experti si specialisti ai Ministerului Mediului, ca batalurile de la combinatele chimice Azomures Targu Mures si Bicapa Tarnaveni ar putea fi ecologizate din fonduri europene, insa mai intai acestea ar trebui sa treaca la autoritatea locala.

Foto: tvmures.ro

spot_img

Ultimele știri