Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Perdelele forestiere, amânate din nou din cauza procedurilor

Realizarea perdelelor forestiere, care au ca rol protecția căilor de transport, a bătut pasul pe loc și în 2014. Deși anunțate ca un obiectiv major de investiție de către  reprezentanții Departamentului pentru Ape, Păduri și Piscicultură, acestea au întâmpinat o serie întreagă de piedici birocratice care nu au făcut altceva decât să amâne cu încă un an demararea procesului de împădurire de-a lungul drumurilor naționale și al autostrăzilor.

 

perdele

 

Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură a inclus în programul de investiții pe 2014, după rectificarea bugetului din luna august, întocmirea studiilor de fezabilitate pentru realizarea a 1111,4 hectare de perdele forestiere de protecție. Însă din această suprafață s-au încheiat contracte doar pentru  78 de hectare (pe DN 2B, în județul Buzău, 17 hectare și în județul Brăila 61 hectare).

„La procedurile de atribuire a contractelor organizate pentru celelalte obiective nu s-au depus oferte. Societățile atestate pentru astfel de lucrări au motivat că perioada de 60 de zile pentru realizarea studiilor de fezabilitate este insuficientă. Necesarul de timp pentru realizarea studiilor fiind de circa 120 de zile”, a explicat, pentru Green Report, Cătălin Diaconescu, secretarul de stat în cadrul Departamentului pentru Ape, Păduri și Piscicultură

Ca urmare a situației create documentațiile de atribuire nu au putut fi corectate la timp pentru a putea fi realizate, avizate și plătite din bugetul aferent anului 2014, luându-se astfel decizia ca obiectivele de perdele necontractate să fie incluse în listele de investiții pe anul 2015.

Un singur tronson de perdea forestieră realizat în 2014

Directorul general al Romsilva Adam Crăciunescu a declarat că instituția a realizat, în 2014, un singur tronson de perdea forestieră, în regie proprie, pe un teren din domeniul public al statului administrat de Romsilva. Perdeaua se află de-a lungul Autostrăzii A2, pe raza comunei Stelica, din județul Ialomita și protejează împotriva depunerilor masive de zăpadă. Perdeaua are o lungime de 7,89 km, o lățime de 30 metri și o suprafață de 23,69 hectare.

Lipsa fondurilor a pus Romsilva în imposibilitatea de a face exproprierile necesare înființărilor predelelor forestiere. Programul național de realizare a perdelelor forestiere pentru protecția autostrăzilor și a drumurilor naționale a fost aprobat prin OUG nr. 38/2014 pentru modificarea și completarea Legii 289/2002 privind perdelele forestiere de protecție. Potrivit acestei ordonanțe, “anual, prin ordin al conducătorului autorității publice centrale care răspunde de silvicultură, se aprobă lista obiectivelor de investiții propuse spre finanțare (…)”.

În România, există doar 700 de hectare de perdele forestiere de protecție a drumurilor și autostrăzilor, deși necesarul este de 20.000 de hectare. Perdelele forestiere au rolul de a proteja un obiectiv împotriva efectelor unor dăunători sau pentru ameliorarea climatică, economică și eco-sanitară a terenurilor.

Citește și:

Niciun ban pentru perdelele forestiere în 2014

Radarul Pădurii, sistemul prin care orice persoană poate semnala un transport ilegal de lemne

Romania are nevoie de 1700 km de perdele forestiere

Primele perdele forestiere, de-a lungul autostrazilor, in 2014

spot_img

Ultimele știri