Peste 151 mii de muncitori din constructii trebuie calificati in domeniul EE si SRE

Numarul net de muncitori necesar a fi instruit in sectorul constructii pentru a asigura atingerea tintelor 2020 este de 151.982 lucratori, pentru scenariul optimist, in conditiile in care numarul actual al muncitorilor necalificati (neluati in calcul) este de 67.964 lucratori, potrivit unui raport privind stadiul actual al sectorului constructiilor in ceea ce priveste formarea profesionala continua si pregatirea in domeniul eficientei energetice (EE) si utilizarii energiei din surse regenerabile (SRE) in cladiri.

Potrivit raportului, realizat in cadru proiectului BUILD UP Skils Romania (ROBUST), in Romania, consumul de energie pe locuitor – cu 50% mai mare decat media UE-27 – se datoreaza atat intensitatii energetice foarte mari din industrie, cat si risipei energetice din sectorul cladirilor. Imbunatatirea eficientei energetice a cladirilor necesita o abordare integrata a diversilor factori – atat de planificare urbana si de mediu, cat si de formare a competentelor necesare pentru „locurile de munca verzi”.

“Pornind de la valorile asumate la nivel national, contributia sectorului cladirilor la tintele stabilite este de 10-25% din reducerea estimata pentru consumul total de energie, de 8-20% din reducerea asumata a emisiilor de gaze cu efect de sera, respectiv de 1-3% din productia de energie din surse regenerabile, in functie de scenariul considerat”, spune Horia Petran, project manager ROBUST.

In conformitate cu prevederile Programul National de Reforma (2011 – 2013), Romania si-a propus ca tinte pentru anul 2020 o reducere a consumului de energie primara de 19 %, o reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% fata de anul de referinta 1990, respectiv o pondere de 24% a energiei din surse regenerabile in consumul final brut de energie.

Ocupatiile cu relevanta maxima pentru pentru EE si SRE

Ocupatiile cu relevanta maxima pentru pentru EE si SRE, care necesita completare semnificativa a competentelor existente sau definirea de competente sau chiar calificari noi, sunt cele de electrician in constructii, instalator in constructii, izolator, tamplar / montator tamplarie, instalator pentru sisteme termice solare, instalator pentru sisteme fotovoltaice solare, instalator pentru sisteme geotermale, instalator centrale termice biomasa si instalator pompe de caldura.

“Pentru aceste ocupatii este necesara dezvoltarea de scheme de calificare. Suplimentar, este necesara completarea celorlalte meserii relevante considerate in cadrul analizei (de exemplu, dulgher, betonist, zidar-tencuitor, specialist montator gips-carton etc.) cu competente specifice domeniului EE si sisteme de utilizare SRE in cladiri”, se precizeaza in cadrul raportului.

Lipsa fortei de munca pregatita afecteaza toate sectoarele de activitate

Printre barierele existente in procesele de calificare in sectoarele EE si SRE se numara: accesul restrictionat la specializare, formare si calificare pentru toate categoriile de muncitori; sistemul educational initial nu este orientat catre nevoile pietei muncii in ceea ce priveste EE si utilizarea SRE; numar mic de specialisti (ingineri) cu pregatire de baza privind EE sau SRE; migratia fortei de munca intre principalele sectoare ale economiei nationale; precum si bariere conjuncturale actuale (date de criza economica) sau viitoare (deschiderea pietei muncii in 2014 in Germania pentru cinci milioane de muncitori).

Criza personalului calificat este semnalizata si de companiile germane active in Romania, care se confrunta cu aceasta situatie mai ales in industria prelucratoare.

„Trebuie spus ca lipsa fortei de munca bine calificate nu este doar o problema a investitorilor germani sau a investitorilor straini in general, ci este de o importanta enorma pentru intreaga economie romaneasca, ca si la nivel preuniversitar sa existe resurse umane suficiente si bine pregatite, adaptate cerintelor economiei de piata, avand in vedere si somajul crescut in randul tinerilor”, a declarat, pentru Green Report, Sebastian Metz, presedintele Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane (AHK) (foto stanga).

Potrivit acestuia, solutia pentru depasirea acestei crize este data de existenta unui sistem de invatamant performant.

„In Germania am avut si avem in continuare experiente foarte bune cu sistemul dual de invatamant. Somajul in randul tinerilor este relativ scazut in comparatie cu restul Europei, iar forta de munca din Germania este de regula bine calificata. In afara de asta exista in prezent un mare interes aratat de factori de decizie din intreaga lume fata de sistemul dual de invatamant german. Este important sa mentionam ca nu e vorba a importa unu la unu sisteme din alte state, ci de a adopta idei si experiente, principii de baza, care sa fie integrate in situatia specifica fiecarei tari. In anii 90 a existat si in Romania un sistem asemanator celui dual de invatamant, care din pacate a fost neglijat in decursul anilor”, a mai spus Metz.

Foto: gaidet-azores.blogspot.com, paroc.com, constructiibursa.ro

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri