Peste 260 de zone cu deșeuri raportate, în ultimele trei luni, prin aplicația „Let`s Do It, Romania!”

În cele trei luni de la lansarea aplicației și platformei „Let`s Do It, Romania!”, voluntarii din toată țara au raportat 263 de zone cu deșeuri, fiind trimisă cel puțin o sesizare către autoritățile publice din 135 de localități. La ora actuală, 140 au ajuns la termenul limită de 30 de zile de la data sesizării, iar 131 dintre ele au fost rezolvate, zonele fiind curățate.

Colaj Before After

 

În total, prin aplicația „Let`s Do It, Romania!” au fost rezolvate 93% din sesizările transmise autorităților publice locale în termenul legal de 30 de zile, conform legislației în vigoare. Mai mult, de la finalul lunii noiembrie, aplicația este disponibilă și pentru utilizatorii de iOS.

Vom propune Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor o întâlnire pentru a prezenta raportul primelor trei luni de proiect și soluții pentru a trata deșeurile ca pe o resursă ce poate fi valorificată„, a declarat Andrei Coșuleanu, director executiv „Let`s Do It, Romania!”.

În ce privește cele nouă zone necurățate încă, acestea aparțin în mare parte unor persoane private, care au fost somate de autoritățile publice locale să ia măsuri pentru curățarea zonelor. O situație specială a fost întâlnită în județul Ilfov, acolo unde au fost colectate probe pentru un caz de deversare unor vidanje, urmând a fi făcută înștiințarea direct către Garda Națională de Mediu.

Pentru a crește rata de răspuns a autorităților, „Let`s Do It, Romania!” a efectuat peste 1000 apeluri, iar timpul mediu pentru un apel a fost de aproximativ trei minute. Până acum, „Let`s Do It, Romania!”  a primit confirmări de primire la peste 200 dintre sesizările trimise (peste 75%),  însă procentul în care acestea au fost înregistrate de prima dată de către autoritățile publice locale este de 40.

Infografic LDIR App dec 2015

În topul celor mai active județe se regăsesc București (700 de voluntari digitali), Cluj (124 de de voluntari digitali), Timiș (82 de de voluntari digitali), Brașov (77 de de voluntari digitali), Iași (72 de de voluntari digitali), Constanța (59 de de voluntari digitali), Prahova (54 de de voluntari digitali).

În versiunea pentru Android, aplicația „Let`s Do It, Romania!” a fost notată cu 4.6 din 5 pe Google Play Store. Din 147 din review-uri, 123 au dat nota maximă aplicației. Începând cu finalul lunii noiembrie, aplicația este disponibilă și pentru iPhone.

Cu ajutorul aplicației de mobil „Let`s Do It, Romania!”, voluntarii pot oricând să marcheze deșeurile întâlnite în oraș sau în natură pe Harta Deșeurilor, pentru a fi apoi raportate către autorități și curățate în 30 de zile, conform legii. Fiecare voluntar primește constant mesaje cu statusul sesizării, până când zona este curățată.

Citește și:

Aplicația „Let`s Do It!” lansează voluntariatul digital în România

Românii pot semnala orice tăiere de pădure prin aplicația „Harta tăierilor de păduri”

spot_img

Ultimele știri