Peste 6.000 de persoane au participat la cel mai mare marș de protest al bicicliștilor bucureșteni

Piața Charles de Gaulle s-a dovedit neîncăpătoare sâmbătă pentru cei peste 6.000 de bicicliști, conform estimărilor participanților și organizatorilor, veniți la marșul de protest „Vrem un oraș pentru oameni”. Prin această acțiune participanții au vrut să facă cunoscut opiniei publice faptul că deși sunt din ce în ce mai mulți, autoritățile locale continuă să-i ignore.

WP_20150425_004

„Am decis să mă alătur protestului pentru că îmi doresc să sensibilizăm opinia pubică cu privire la existența noastră. Cerem o infrastructură adecvată pentru mersul pe bicicletă. Suntem conștienți că orașul este în momentul de față prea mic pentru câte mașini, motociclete și bicicliete circulă zilnic și nu ne așteptăm ca peste noapte să apară pistele de biciclite, însă am dori să vedem o atitudine cu mai multă implicare din partea Primăriei București”, a spus Ionuț Popescu, unul dintre miile de participanți.

WP_20150425_001
O parte dintre protestatari s-au refugiat pe spațiile verzi până la start.

Pentru Ioan Danalache autoritățile locale, prin proiectele de infrastructură, nu fac altceva decât să încurajeze transportul automobilelor. „Dacă vor face în continuare pasaje subterane și supraterane vor încuraja folosirea automobilelor și nu pe cea a transportului în comun sau a bicicletelor”, a explicat Ioan. „Trebuie avute în calcul și celelalte forme de transport alternativ, nu neapărat bicicleta”, a adăugat Dan Trandafir, venit la protest cu prietenii săi Ioan și Florin.

WP_20150425_008
Florin Popescu, Ioan Danalache și Dan Trandafir.

Aceștia consideră că pistele de biciclete sunt indispensabile în București și trebuie construite pe șosea și nu pe trotuare. De asemenea, autoritățile trebuie să se ocupe de amenajarea parcărilor pentru a elibera trotuarele de mașini.

Marșul s-a întins pe 15 kilometri

WP_20150425_011
Cei mai mici dintre bicicliști au condus marșul de protest.

Bicicliștii au plect în marș la ora 15:30 din Piața Charles de Gaulle și au continuat pe traseul Arcul de Triumf – Șoseaua Kiseleff – Piața Victoriei – Bulevardul Nicolae Titulescu – Pasajul Basarab – Șoseaua Grozăvești – cu întoarcere pe Șoseaua Grozăvești – Pasajul Basarab – Bulevardul Nicolae Titulescu – Piața Victoriei – Calea Victoriei – Bulevardul Regina Elisabeta – Bulevardul Schitu Măgureanu – Splaiul Independenței – Piața Națiunile Unite – Piața Unirii – Bulevardul Dimitrie Cantemir – până la intrarea în Parcul Tineretului.

WP_20150425_010
Bicicletele galbene I’Velo au participat și ele la protest.

În momentul în care coloana a ajuns pe Podul Basarab, bicicliștii s-au așezat pe șosea și au blocat circulația pentru câteva minute. Gestul a vrut să atragă atenția că bicicliștii pot avea un cuvânt de spus în trafic. Pe tot traseul, bicicliștii au fost însoțiți de echipaje ale poliției și jandarmeriei.

11160561_887335157999607_3447779741247695526_n
Momentul de respiro de pe Podul Basarab. Sursă: FreeriderPunctRo

Acest marș de protest a fost generat de neaplicarea măsurilor de siguranță rutieră, încurajarea transportului motorizat, lipsa unei viziuni a administrației orașului pentru creșterea calității vieți, menținerea în funcții a persoanelor vinovate de pagubele de milioane de euro provocate de recepția ilegală a pistelor pentru biciclete și neaplicarea măsurilor de eficientizare a transportului public prin asigurarea de benzi dedicate.

Președintele Iohannis s-a alăturat cauzei bicicliștilor

Președintele Klaus Iohannis a postat sâmbătă, pe pagina sa de facebook, un mesaj în care se alătură cauzei bicicliștilor și îndeamnă populația României să folosească bicicleta cât mai des.

„Viața din marile orașe este de multe ori agitată și aglomerată, iar îmbunătățirea calității vieții trebuie să reprezinte un obiectiv pe termen mediu și lung. Mersul cu bicicleta fie duminica în parc sau în fiecare dimineață spre serviciu ne menține sănătoși, reduce traficul rutier și implicit poluarea. Sunt alături de bicicliști și îndemn cât mai multe persoane să se deplaseze folosind bicicleta”, a postat Klaus Iohannis, care și-a încheiat mesajul cu hashtag-ul ”oraspentruoameni”.

Declarația președintelui vine în contextul în care mai multe marșuri de protest ale bicicliștilor au loc în acest weekend în București, Sibiu, Pantelimon și Brănești.

Citește și:

Bicicliștii ies în stradă pentru a cere un oraș pentru oameni

Semaforizarea pistei de biciclete de pe Calea Victoriei nu a adus nicio schimbare pentru utilizatori

Pista de biciclete de pe Calea Victoriei este funcțională de azi

Pista de biciclete de pe Calea Victoriei va deveni legală săptămâna viitoare 

Pista de biciclete de pe Calea Victoriei, folosită ca spațiu de staționare pentru mașini

Accident pe pista de pe Calea Victoriei. Un biciclist a ajuns la spital

Bucureștiul, obligat prin Planul de Mobilitate să facă tranziția către un transport ecologic

 

spot_img

Ultimele știri