Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Freecycle – un alt fel de reciclare

In nesfarsita gradina a internetului, un grup de persoane cu spirit intreprinzator si dragoste pentru mediu au creat o comunitate care, in loc sa arunce la gunoi obiecte aflate inca in stare buna, le ofera celor care au nevoie de ele. Astfel s-a nascut Freecycle, o comunitate formata din peste 4.600 de grupuri online, cu 6.098.000 de membri in intreaga lume, care posteaza zilnic mii de anunturi in care ofera altora gratuit lucrurile de care nu mai au nevoie.

Freecycle a fost ideea lui Deron Beal, un tanar american care, in 2003, a luat legatura cu un grup de prieteni si mai multe organizatii neguvernamentale pentru a oferi si a gasi diferite bunuri care altfel ar fi ajuns la groapa de gunoi.

In prezent, membrii Freecycle din intreaga lume sustin ca gropile de gunoi sunt cu 500 de tone de deseuri mai goale datorita activitatii lor.

In Romania, alaturi de reteaua Freecycle mai exista cateva site-uri asemanatoare, unde persoanele cu posibilitati reduse sau aflate in cautarea unui bun care nu se mai gaseste prin magazine pot lasa mesaje si pot intra in legatura cu donatorii.

“Ofer catel in stare excelenta”

Pe site-urile precum cedez.ro, daugratis.ro sau ofergratuit.ro, produsele sunt organizate pe categorii, iar majoritatea celor care ofera isi exprima speranta ca obiectele care lor nu le mai sunt de folos vor ajunge la cineva care chiar are nevoie de ele. Mesajele sunt scurte si concise, de tipul “Ofer gratis volumul de poezie ‘Taramul asteptarii’ de Isabela Stoicescu” sau „Cedez un colac pentru micii inotatori, cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani, nou si sigilat”. Unele site-uri au un camp in care utilizatorii pot trece si starea in care se afla obiectul sau serviciul pe care il ofera gratuit si locul in care donatorul se poate intalni cu persoana interesata. Astfel, utilizatorii pot afla ca o „catelusa talie mica, un bibelou viu cu patru picioruse care nu sta cat e ziua de lunga”, dupa cum o descrie donatorul, se afla in stare „excelenta”.

„Am auzit de Freecycle de la fratele meu si am dat deja o gramada de lucruri care imi ocupau spatiu in casa. Am foarte multe lucruri in casa de care nu mai am nevoie si probabil ca daca nu as fi postat anuntul legat de ecranul de protectie, l-as mai fi tinut cativa ani”, a declarat pentru Green Report Stefan Dragan, unul dintre donatorii veterani din reteaua Freecycle, care cauta doritori pentru un ecran de protectie pentru monitor.
Cererile de pe site-urile de profil sunt la fel de concise si la obiect precum ofertele. „Daca cineva are mobila de care nu mai are nevoie si nu mai are ce face cu ea, as avea eu nevoie (dulap haine, noptiera, corpuri bucatarie etc). Locuiesc intr-o garsoniera slab mobilata. Multumesc”, scrie Marius, din Cluj.

De la harti, carti, haine, aparate foto, computere si covoare, pana la telefoane, perdele si acvarii, retelele de reciclare a bunurilor atrag sute de curiosi zilnic, iar obiectele cele mai utile sunt si primele care isi gasesc un nou stapan care sa le salveze inainte de a ajunge la groapa de gunoi.

Peste 6 milioane de oameni resusciteaza obiecte

Iulian Pana, cel care a infiintat site-ul cedez.ro, sustine ca fiecare obiect dat mai departe are o poveste, iar aceasta poveste ramane vie pana in momentul in care ajunge la groapa de gunoi.

„Am deschis site-ul fara sa stiu ca mai exista vreunul bazat pe aceeasi idee. Eu cred in lucrurile astea, pentru ca unii chiar au nevoie de lucrurile care nu ne mai trebuie noua. Din punct de vedere al consumului, daca vorbim despre electrocasnice donate, majoritatea sunt vechi si consuma mai mult, insa nu mai ajung la groapa de gunoi in stare functionala. Ar trebui facut un studiu legat de beneficiile aduse mediului”, a declarat pentru Green Report Iulian Pana.

Retelele de acest gen sunt usor de utilizat si accesibile oricui: nu este nevoie decat de inregistrarea pe site, iar utilizatorul primeste mesaje de fiecare data cand apare un obiect nou sau o cerere noua.

„Misiunea noastra este sa construim o miscare globala care sa reduca nivelul deseurilor, sa conserve resurse pretioase si sa inlesneasca povara gropilor de gunoi, oferind in acelasi timp membrilor posibilitatea de a beneficia de puterea unei comunitati mari”, sustin fondatorii Freecycle.
Toate cele peste 4.600 de grupuri Freecycle din intreaga lume sunt moderate de catre voluntari locali. In Romania, astfel de grupuri exista in Bucuresti, Brasov, Timisoara, Sibiu, Craiova, Oradea, Cluj-Napoca, Resita, Ploiesti si Constanta.

Text de Carmen Albisteanu / Green Report

spot_img

Ultimele știri