Plan de actiune propus de sase state europene pentru cresterea utilizarii de biomasa in industrie

Germania, Austria, Belgia, Finlanda, Franta si Luxembourg cer dezvoltarea unui plan de actiune UE pentru promovarea utilizarii biomasei pentru industriile ca cea de constructii, chimica si de ambalaje, care sunt ingrijorate ca productia excesiva de biocombustibili ar putea acapara resursele de materie prima, informeaza WBCSD.

Intr-un memorandum prezentat ministrilor agriculturii pe data de 17 decembrie, grupul statelor membre au cerut un nou plan de actiune UE in vederea "promovarii revigorarii industriale si materiale a resurselor regenerabile in Uniunea Europeana".

Producatorii de chimicale, dar si producatorii de hartie si ambalaje si-au exprimat grija ca actiunile UE de crestere a folosirii bio-energiei pentru incalzire si transport poate duce la reducerea materiei prime, folosite in mod obisnuit de catre aceste industrii.

In timp ce grasimile naturale si uleiurile vegetale sunt arse pentru producerea de energie, ele sunt folosite si pentru fabricarea sapunurilor, vopselurilor, cosmeticelor si produselor farmaceutice. "Prin urmare, nu putem concura pentru aceste resurse de materie prima limitata, din cauza discrepantei create in competitie de catre legislatia europeana", se arata intr-un comunicat de presa al Industriei Chimice Europene dat publicitatii in februarie 2005. "Viitorul industriei noastre este in joc", preciza comunicatul.

In memorandumul grupului tarilor membre se propune ca amenintarile asupra acestor industrii generate de folosirea biocombustibililor ar trebui corectate "prin stabilirea de tinte de dezvoltare (pentru recuperarea industriala a biomasei) si stabilirea unei agende pentru implementarea mijloacelor prin care aceste tinte vor putea fi atinse".

Noul plan ar trebui sa suplimenteze planurile de actiune deja existente referitoare la biomasa si biocombustibilii folositi pentru energie, conform memorandumului, care citeaza planul de actiune UE referitor la paduri ca exemplu al balansarii folosirii biomasei pentru energie si mobilizarea resurselor forestiere pe baze durabile pentru industrie.

Masurile specifice propuse in memorandum includ schimbari in regulile de subventionare statale si taxe care sa incurajeze si sa recompenseze folosirea materiei prime care are "un impact pozitiv in ceea ce priveste clima". Au fost propuse masuri aditionale de suport pentru fermele de plante care nu sunt destinate producerii de alimente dar si noi standarde de etichetare eco.

"In sectorul agricol, acest plan European va trebui sa se bazeze pe principiul conform caruia plantarea culturilor pentru producerea materialelor industriale trebuie sa se conformeze practicilor agricole care protejeaza solul, apa, aerul si biodiversitatea", noteaza memorandumul.

Beneficiile aduse climei de catre folosirea biomasei pentru energie au fost puse la indoiala intr-un studiu recent finantat de Uniunea Europeana, care arata ca "intre 50% si 70% din poluarea cu carbon din timpul iernii provine din arderea lemnului in locuinte si cladiri si din arderea deseurilor agricole si din gradini".

Foto: usda.gov

spot_img

Ultimele știri