Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

O nouă tehnologie transformă creveții în plastic biodegradabil

În Egipt, o echipă de cercetători a creat plastic biodegradabil din carapacea creveților, care, în mod normal, este aruncată la gunoi. Aceștia speră să ofere o alternativă prietenoasă cu mediul înconjurător pentru pungile de plastic obișnuite, folosite la cumpărături.

 

plastic biodegradabil
foto: nottingham.ac.uk

Deocamdată, cercetătorii de la Nile University (Egipt) au creat eșantioane folosind chitosan, o substanță creată sintetic din carapace de creveți sau alte crustacee.

În Egipt, carapacele de creveți reprezintă o parte importantă a problemei deșeurilor alimentare. De asemenea, ambalajele și pungile din plastic cauzează probleme de mediu și de sănătate publică. Mai mult decât atât, potrivit cercetătorilor, plasticul contaminează sursele de apă și acest lucru influențează în special condițiile de trai ale celor săraci.

„Egiptul importă în jur de 3.500 de tone de creveți, care produc 1.000 de tone de deșeuri alimentare. În loc să le aruncăm la gunoi, putem face pungi din plastic biodegradabil”, a declarat Hani Chbib, unul dintre cercetătorii din Egipt, pentru Reuters.

Învelișul creveților este cumpărat, în schimbul unor prețuri mici, de la restaurante sau supermarketuri. Mai apoi, acestea este spălat, tratat chimic și dizolvat într-o soluție care îl usucă și îl transformă în folii subțiri din plastic. Potrivit cercetătorilor, tehnica ar putea fi folosită la scară industrială.

Un expert în testarea proprietăților acestui tip plastic biodegradabil, Dr. Nicola Everitt, de la Universitatea din Nottingham enumeră calitățile materialului:

„Folosirea substanței, obținută din creveți, pentru a crea pungi biodegradabile va reduce emisiile de carbon. De asemenea, cantitatea de deșeuri din plastic acumulată pe străzi sau în gropile de gunoi ilegale se va diminua. În plus, într-un interval de 10-15 ani, exporturile de alimente împachetate nu ar mai cauza atât de multă poluare”, explică Dr. Everitt, care lucrează împreună cu cercetătorii din Egipt.

Proiectul este o colaborare între University of Nottingham (Marea Britanie) și Nile University din Egipt. Plasticul biodegradabil nu este încă pregătit pentru a fi reprodus la scară largă.

spot_img

Ultimele știri