Ponta II marseaza pe realizarea de investitii mamut in sectorul energetic

Principalele proiecte prioritare din sectorul energetic inscrise in Programul de guvernare al noului executiv sunt legate de dezvoltarea sectorului nuclear si retehnologizarea si modernizarea capacitatilor acuale – termocentrale si hidroecentrale.

Astfel, reluarea ofertei pentru realizarea reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda este unul din principalele proiecte – de altfel si cel mai cel mai scump. Potrivit unui studiu de fezabilitate, realizat de Ernst&Young, investitia in cele doua reactoare de la Cernadova a fost estimata la 6,4 miliarde euro, cu 50% mai mult fata de investitia estimata initial in 2007.

In fapt, acest proiect este o continuare a politicii primului guven condus de Victro Ponta. In prima jumatate a lunii noiembrie a.c., executivul roman a aprobat Memorandumul pentru continuarea realizarii proiectului unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda., care cuprinde situatia la zi si problemele care sunt de rezolvat. Memorandumul propune extinderea duratei de valabilitate a acordului de investitii dupa 1 ianuarie 2013 pentru a crea premisele atragerii de noi investitori.

Potrivit declaratiilor facute de purtatorul de cuvant al institutiei, Andrei Zaharescu, in eventualitatea in care Nuclearelectrica nu va ajunge la o intelegere privind investitia cu ceilalti doi actionari, ENEL si Arcelor Mittal, statul va rascumpara actiunile acestora cel mult la valoarea lor nominala.

“Acordul va continua prin cooperare intre Nuclearelectrica, ENEL si Arcelor Mittal in cadrul EnergoNuclear pentru o perioada de pana la cel tarziu 31 decembrie 2013. Daca Nuclearelectrica nu ajunge la intelegere, memorandumul propune continuarea proiectului prin rascumpararea la cel mult valoarea nominala a actiunilor detinute de cei doi, astfel incat Energonuclear sa fie controlat de Societate Nationala Nuclearelectrica”, a explicat Zaharescu.

Realizarea hidrocentralei Tarnita-Lapustesti

CHEAP Tarnita-Lapustesti, cu o putere instalata de 1.000 MW, reprezinta cea de-a doua mare investitie aflata in curs de dezvoltare in domeniul energetic romanesc, dupa reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda, cu o valoare estimate la doua miliarde de euro.

Datorita manevrabilitatii ridicate si a posibilitatii de functionare in regim pompa-turbina asigura: imbunatatirea regimului de functionare al grupurilor din CNE Cernavoda prin transferul de energie electrica de la gol la varf, reglajul frecventa-putere, rezerva tertiara rapida, rezerva de avarie de scurta durata.

De asemenea va crea conditii optime pentru instalarea unei puteri de circa 2000 MW in centrale electrice eoliene.

„Proiectul de realizare a Centralei Hidrocentralei de Acumulare prin Pompaj Tarnita – Lapustesti (jud. Cluj), care presupune o investitie estimata la doua miliarde de euro, trebuie sa continue. Vom incerca sa identificam sursele si modalitatile de finantare a acestui proiect vital pentru Sistemul Energetic Romanesc in conditiile deschiderii procedurii de insolventa a Hidroelectrica si a diminuarii fondurilor pentru investitii din cauza secetei prelungite”, a declarata reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica SA, Remus Borza.

Alte proiecte prioritare din sectorul hidroenergetic se refera la demararea investitiilor pentru centrala hidroelectrica Islaz si cresterea gradului de valorificare a potentialului hidroenergetic al Romaniei (amonte Portile de Fier I, Islaz, Bistrita).

Modernizarea si consolidatea rolului termocentralelor

O alta prioritate pentru noul Guvern o reprezinta consolidarea pozitiei pe piata de energie electrica a Complexelor Energetice Oltenia si Hunedoara, precum si atragerea de capital pentru investitii de mediu si retehnologizari, inclusiv construirea de grupuri energetice noi in complexele energetice Hunedoara si Oltenia.

Se urmareste de asemenea reluarea parteneriatelor încheiate pentru termocentralele Galati, Braila si Borzesti si Initierea parteneriatelor pentru modernizarea termocentralelor Elcen Bucuresti, Iernut si Doicesti.

Sustinerea pentru forajele marine

Totodata, Programul de guvernare cuprinde si sustinerea pentru extinderea activitatilor de explorare si exploatare a zacamintelor de titei si gaze din bazinul Marii Negre, demararea actiunilor de explorare pentru identificarea zacamintelor exploatabile din sisturi bituminoase, precum si cresterea capacitatilor de inmagazinare subterana a gazelor naturale.

Foto: capital.ro, hidroelectrica.ro, gazetadedimineata.ro

Cosmin Zaharia

spot_img

Ultimele știri