Primarul Sorin Oprescu vrea panouri plutitoare ecologice pe Dambovita

Primaria Capitalei ar putea cheltui aproximativ 23 de milioane de euro pentru panouri cu iedera, iarba, ventilatoare, becuri si panouri fotovoltaice pe care sa le monteze pe malurile Dambovitei, scopul fiind ameliorarea calitatii aerului si ”imbunatatirea micro-climatului” din jurul canalului raului, informeaza Mediafax.

Proiectul apartine Primariei Capitalei si va fi supus aprobarii Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) in sedinta de astazi.

Potrivit documentatiei inaintate CGMB, implementarea proiectului va dura cinci ani si va costa 22.714.930 de euro. Din aceasta suma, 12.835.000 de lei va costa doar proiectarea respectivelor panouri.

Panourile vor fi plutitoare si pe ele ar urma sa creasca iarba sau iedera. In functie de gradul de reprezentativitate va fi aleasa si dotarea panourilor. 

Potrivit proiectului, panourile vor fi prinse de mal in niste suporturi fixe, la capatul celalalt urmand sa se sprijine pe niste "suporturi flotante". 

”Solutiile propuse au la baza o constructie modulara de tip panou articulat la un capat cu suporti fixati pe mal si sprijinit la celalalt capat pe suporti plutitori in albia raului”, se arata in documentul supus adoptarii in CGMB.

Panourile vor folosi energia solara

Ca dimensiuni, panourile vor fi de doua tipuri: unul special pentru zonele in care malul Dambovitei este inalt si altul pentru zonele cu distanta mai mica de la apa la coronamentul digului.

Tehnic, solutia presupune ca fiecare panou sa aiba un ventilator, niste surse de iluminat, dar si panouri fotovoltaice care sa alimenteze sistemul cu energie.

"Originalitatea solutiei tehnice consta in realizarea unei constructii independente energetic prin plasarea unor panouri solare care alimenteaza micro-electropompe care ridica apa de la nivelul liber la partea superioara a modulelor, dupa care are loc irigarea prin cadere a volumului de pamant in care sunt asezate plantele. In plus, aceasta solutie poate acumula suficienta energie pe timp de zi pentru a lumina nivelul apei pe timp de noapte. In acest context, proiectul isi propune realizarea de spatiu verde pe suprafetele aferente taluzurilor raului Dambovita", se mai arata in documentatia inaintata CGMB.

La propunerea acestei investitii, Primaria Municipiului Bucuresti a avut in vedere trei componente. Primul dintre ele este nivelul scazut al calitatii aerului, "in continua degradare ca urmare a dezvoltarii activitatilor poluante si a lipsei de preocupare a poluatorilor de a limita agresiunea la adresa acestui factor de mediu". Cel de-al doilea este "imbunatatirea microclimatului din jurul canalului de curgere al raului Dambovita" prin "reducerea temperaturii", "modificarea umiditatii relative a aerului pe timp de vara" si "reducerea gradului de poluare auto din zonele adiacente". O a treia "provocare" careia proiectul ii raspunde este aceea de "a identifica solutii urbane pentru contracararea efectelor schimbarilor climatice (amplificate de modificarile urbane) care deja provoaca in Capitala cresteri ale temperalurii medii lunare cu doua-patru grade Celsius pe timpul lunilor de vara".

”Punerea in miscare a volumelor de aer de la suprafata panourilor si cresterea nivelului de umiditate vor duce la modificarea microclimatului si captarea emisiilor poluante provenite de la automobilele aflate in rulare sau care stationeaza si fixarea lor la sol. Panourile plutitoare creeaza un potential de renaturare a raului Dambovita. Panourile pot fi realizate si intretinute de angajatii din serviciile autoritatii locale. Durata de viata a panourilor poate ajunge la circa opt-zece ani. Proiectul poate fi extins astfel incat, prin irigare, sa creasca potentialul de evapotranspiratie al zonelor verzi adiacente", se mai arata in documentatia inaintata CGMB.

 

spot_img

Ultimele știri