Proiectele susținute de Innovation Norway și-au redus emisiile GES cu peste 100.000 de tone

În ultimii doi ani, cele 50 de proiecte finanțate de Innovation Norway în România și-au redus amprenta de emisii de gaze cu efect de seră (GES) cu peste 100.000 de tone, a declarat, vineri, Catherine Pia Lund, division director Innovation Norway.

Innovation Norway
Anne Lise Rognlidalen și Catherine Pia Lund

Programul pentru România s-a dovedit a fi un succes atât din punct de vedere economic, cât și din perspectiva protecției mediului, ceea ce este foarte important. Programul a contribut la reducere emisiilor de CO2 cu peste 100.000 de tone. Astfel, suntem mai mult decât mulțumiți să continuăm munca în România”, a spus Catherine Pia Lund.

Astfel, în urma implementării  proiectelor finanțate, emisia de gaze cu efect de seră a fost redusă cu 62.587 tone de dioxid de carbon în 2015 și respectiv cu 47.533 tone pentru perioada ianuarie – iulie 2016.

Suma totală alocată între martie 2013 – aprilie 2016 a fost de 26.235.500 de euro, făcând parte din fondurile norvegiene destinate reducerii diferențelor sociale și economice și consolidării relațiilor bilaterale. Beneficiarii proiectelor au contribuit la dezvoltarea economiei românești și la transformarea ei într-una mai verde și mai competitivă. Mai mult, pe lângă fondurile norvegiene, cele mai interesante proiecte au atras și capital privat în valoare de 28 de milioane de euro.

50 de afaceri românești “înverzite” de granturile norvegiene

Programul a inclus 14 organizații neguvernamentale și întreprinderi sociale implicate în dezvoltarea afacerii din perspectiva eco, plus 36 de companii active în sectorul privat. În ceea ce privește categoriile de companii, 12 sunt companii mari, cu peste 250 angajați, 13 companii sunt medii (mai puțin de 250 de angajați), 6 întreprinderi cu mai puțin de 150 de angajați, în timp de numai cinci sunt microîntreprinderi (cu mai puțin de 10 angajați).

Din cele 50 de proiecte, 20 de proiecte reprezintă investiții în tehnologii ecologice, produse și servicii eco-inovative, 16 proiecte vizează reducerea sau reutilizarea deșeurilor, eficiența energetică și utilizarea surselor regenerabile în afaceri, iar 14 proiecte, finanțate în cuantum mai mic, urmăresc inovarea și dezvoltarea spiritului antreprenorial ecologic.

Creșterea gradului de conștientizare despre importanța responsabilității sociale

Impactul Programului „Inovare verde în industria din România” este vizibil într-o mare varietate de proiecte de dezvoltarea afacerii din diferite sectoare economice: de la colectarea și reciclarea deșeurilor la proiectarea construcțiilor și inginerie, inclusiv în servicii de amenajare a teritoriului. Programul a avut o contribuție importantă în toate regiunile, cu o distribuție geografică vastă a proiectelor în toată țara. În al doilea rând, la fel de important, cele mai multe proiecte au avut ecou în întreaga comunitate sau au antrenat întreaga comunitate și diferite publicuri țintă. Astfel au contribuit la creșterea gradului de conștientizare despre importanța responsabilității sociale”, a spus Anne Lise Rognlidalen, Manager de program Innovation Norway.

Proiectele au înregistrat o eficiență deosebită la nivelul volumului de materiale utilizate. Astfel cele 127.321 de tone de deșeuri rezultate din procesele de producție și operaționale, au fost colectate pentru reutilizare sau reciclare.

De asemenea,au fost prelucrate cantități importante de deșeuri ca materii prime pentru alte procese de producție: 42.054 de tone de materiale plastice reciclate, 108.636 de tone de hârtie reciclată, 1.772 de tone de sticlă reciclată, 1.247 de tone de metale reciclate, 14.306 de tone de lemn reciclat.

Au fost produse peste 15.ooo tone de biomasă, s-au economisit aproximativ 60.000 de litri de combustibil și peste 3,6 milioane de tone de gaze naturale.

Citește și:

100.000 de locuințe nu sunt racordate la rețeaua de electricitate

spot_img

Ultimele știri