Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Proiectul de lege privind economia socială trebuie să valorifice masurile propuse la nivel european

economie_socialaProiectul de lege inițiat de Guvenul României privind economia socială, care în acest moment se află în dezbatere în Parlament, trebuie să valorifice recomandările politice și măsurile propuse la nivel european de către Comitetul Economic și Social European (CESE), a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe, Ana Bontea, membru al CESE.

Proiectul de lege inițiat de Guvenul României privind economia socială, care în prezent este în Camera Deputaților, în procedura de avizare la nivelul comisiilor de specialiate, trebuie să valorifice recomandările politice și măsurile propuse la nivel european. Ultimul aviz favorabil a fost dat în data de 17 septembrie, în cadrul Comisiei Juridice”, a spus aceasta.

Potrivit declarațiilor acesteia,  Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) consideră că Parlamentul, în definirea întreprinderii sociale, trebuie să aibă în vedere caracteristicile esențiale ale unei întreprinderi sociale care au fost identificate la nivel european, să îmbunătățească proiectul de lege.

De asemenea, este necesar ca la nivel național să se elaboreze un plan de acțiuni și măsuri concrete pentru susținerea întreprinderilor și a economie sociale, și nu în ultimul rând să se valorfice bunele practici în ceea ce însemnă finațarea, susținerea și accesul la achiziți al întrepriderilor sociale înregsitrate în celelalte state membre.

În Marea Britanie sunt peste 750.000 de întreprinderi sociale, mai multe decât toate IMM-urile din România. Dacă Marea Briatnie a creat 750.000 de întreprinderi sociale înseamnă că merită. Dintre țările membre ale UE, care s-au confruntat cu criza, Marea Britanie a fost prima care a ieșit, iar o explicație o reprezintă și aceste întreprinderi sociale”, a declarat Ovidiu Nicolescu, președintele CNIPMMR.

Ce înseamna o întreprindere socială?

Potrivit CESE, o întreprindere socială urmărește obiective în principal sociale, în locul profitului, și produce beneficii sociale pentru membrii săi sau pentru societate. Prin natura este o întreprindere non-profit, iar beneficiile sunt în general reinvestite, nefiind distribuite acționarilor sau proprietarilor.

Se prezintă sub o mulțime de forme juridice și de modele (cooperative, societăți mutuale, asociații de voluntariat, fundații etc) combinând adesea diverse astfel de forme juridice sau schimbându-le uneori în funcțe de nevoi.

Funcționează ca entități independente, cu un puternic element de participare și codecizie, precum și de guvernanță și democrație.

Deseori provin din sau sunt asociate cu organizații aparținând societății civile.

 

spot_img

Ultimele știri