Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania libera: Cainele, "animalul de companie cel mai poluant din lume"

Cainele, considerat cel mai bun prieten al omului, ar putea fi unul dintre cei mai mari inamici ai mediului inconjurator, deoarece polueaza de doua ori mai mult decat un vehicul 4X4, potrivit unui studiu publicat in revista New Scientist, consultata de agentia Mediafax.

Aceste informatii, publicate initial in cartea "Time to Eat the Dog: The Real Guide to Sustainable Living", scrisa de neo-zeelandezii Robert si Brenda Vale, i-a suparat pe stapanii de caini, care s-au
simtit lezati de faptul ca sunt considerati singurii care creeaza probleme.

Sotii Vales, profesori de economie durabila la Universitatea Victoria din Wellington, au analizat cele mai cunoscute branduri de hrana pentru animale si au calculat ca un caine de marime medie mananca aproximativ 164 de kilograme de carne si 95 de kilograme de cereale pe an.

Suprafata necesara obtinerii hranei pentru un caine de talie medie este de 0,84 de hectare, fiind de peste doua ori mai mare ca suprafata necesara obtinerii carburantului pentru un vehicul 4X4, care ruleaza pe o distanta de
10.000 de kilometri, intr-un an, in care se include si energia cheltuita pentru fabricarea acelui vehicul (0,41 hectare).

Pentru a confirma rezultatele acestui studiu, editorii revistei New Scientist l-au rugat pe John Barrett de la Institutul Stockholm Environment din comitatul York din Marea Britanie, sa calculeze emisiile de carbon pe baza propriilor date. Rezultatele obtinute au fost identice.

Nici alte animale nu sunt prea "blande" cu mediul, au explicat sotii Vale.

"Pisicile au o amprenta ecologica de aproximativ 0,15 hectare, doar cu putin mai mica
decat emisiile produse in urma conducerii unui automobil Volkswagen Golf timp de un an, iar o pereche de hamsteri produc aceeasi cantitate de noxe ca un televizor cu ecran plat. Chiar si un micul caras auriu polueaza la fel ca doua telefoane mobile.

Insa Reha Huttin, presedinta fundatiei pentru drepturile animalelor 30 Million Friends, considera ca impactul avut asupra oamenilor de disparitia animalelor de companie ar fi la fel de devastator.

"Animalele de companie sunt benefice impotriva depresiei, ne ajuta sa invingem stresul si sunt bune la batranete", a explicat Reha Huttin.

Impactul animalelor de companie asupra mediului inconjurator nu se limiteaza la emisiile de carbon, deoarece cainii si pisicile devasteaza viata salbatica din jurul resedintelor in care traiesc, raspandesc diverse maladii si polueaza sursele de apa, au declarat expertii australieni.

Cu un total de 7,7 milioane de pisici in Marea Britanie, specialistii au estimat ca 188 de milioane de animale salbatice sunt vanate, ucise si devorate de micutii pradatori felini, care ucid, in medie, 25 de pasari, mici mamifere si broaste in fiecare an.

Si cainii distrug biodiversitatea din jur, in timp ce fecalele lor produc cresterea nivelului bacterian din rauri si izvoare, facand ca apa acestora sa devina nepotabila, distrugand oxigenul si fauna acvatica.

In ciuda acestor viziuni "apocaliptice" despre impactul animalelor domestice asupra mediului inconjurator, exista totusi si solutii, printre acestea aflandu-se si scaderea cantitatii de carne imbogatita cu proteine din hrana animalelor.

O alta solutie este evitarea plimbarii cainelui in zonele salbatice si tinerea pisicii in interiorul locuintei pe timpul noptii, pentru a o impiedica sa vaneze.

spot_img

Ultimele știri