Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Situatie critica la statia de epurare de la Bicapa

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Mures a analizat, marti, situatia creata pe platforma combinatului chimic Bicapa Tarnaveni din cauza lipsei fondurilor pentru exploatarea statiei de epurare a apelor uzate, a carei oprire ar putea genera poluarea a trei rauri, inclusiv o poluare internationala, anunta Agerpres.

‘Aceste bataluri ramase din timpuri trecute au fost exploatate absolut neecologic, creand un mare risc pentru raul Tarnava Mica, chiar avand anumite poluari care au ajuns pana in Ungaria. Nu s-a facut atunci prea mare scandal, dar au fost (poluari – n.r.). De la oprirea functionarii Bicapa, aceste trei bataluri au fost exploatate doar prin prinderea apelor care se scurgeau de pe acestea si tratarea lor prin statia de epurare.

In acelasi timp, statia trata apele provenite de pe platforma si apele evacuate de la ceilalti agenti economici care lucrau pe platforma. In urma datoriilor mari acumulate, Finantele Publice au trecut-o in insolventa. Societatea se afla in imposibilitatea de a mai plati muncitorii pentru a exploata aceasta statie de epurare, care este absolut necesara’, a spus seful Agentiei de Protectia Mediului Mures, Danut Stefanescu.

Seful APM Mures a aratat ca statia de epurare functioneaza, iar in acest fel apele de pe platforma nu pun in pericol mediul, insa daca functionarea va fi pusa sub semnul intrebarii, consecintele pot fi grave. ‘Toate apele incarcate, apele pluviale, vor ajunge in Tarnava Mica, apoi in Mures si in Tisa, deoarece cromul hexavalent (substanta cancerigena – n.r.) nu se epureaza singur. Merge pe cursul de apa si il gasim peste tot’, a accentuat Danut Stefanescu.

Acesta a precizat ca Bicapa este proprietatea statului roman si este administrata de AVAS, insa toate demersurile facute de-a lungul anilor s-au soldat cu raspunsuri negative, in sensul ca ‘AVAS nu se implica in aceasta situatie’. Seful APM Mures a aratat ca nici ministrii Mediului nu au fost receptivi la aceasta problema. "In momentul de fata, nimeni nu stie ce trebuie facut acolo concret si cati bani sunt necesari", a precizat seful APM Mures.

Lichidatorul judiciar, Todor-Soo Ignatie, de la RVA Mures – Insolvency Specialists Targu Mures, a sustinut va AVAS a lasat in seama sa toata responsabilitatea, in conditiile in care el nu dispune de resursele necesare platii pazei, dar mai ales a celor 10 angajati de la statia de epurare. Acesta a aratat ca personalul de paza de pe platforma se va retrage, intrucat datoriile catre firma de paza se ridica la peste 150.000 lei, iar muncitorii de la statia de epurare vor ajunge sa presteze munca voluntara.

Todor-Soo a spus ca este nevoie urgenta de fonduri pentru salariile muncitorilor, ca societatea e plina de datorii la bugetul local, de stat si la banci si ca, in calitatea sa de lichidator, nu reuseste sa vanda terenurile apartinand societatii, intrucat investitorii sunt descurajati de zona care arata ‘ca dupa bombardament’.

Prefectul de Mures, Marius Pascan, a solicitat de urgenta convocarea unor responsabili ai AVAS Bucuresti, Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Mediului, Garzii Nationale de Mediu, pentru a se discuta situatia grava creata la Bicapa. El a cerut Primariei Tarnaveni, Politiei si Jandarmeriei sa studieze posibilitatea asigurarii pazei obiectivului.

spot_img

Ultimele știri