Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Telegraful de Prahova: Poluarea fonica

Astazi va avea loc o sedinta in urma careia RASP Ploiesti va intocmi un plan concret de actiuni care sa diminueze efectele negative ale poluarii fonice asupra ploiestenilor. Harta de zgomot a orasului arata ca pe marile artere din municipiu se inregistreaza, in timpul zilei, si peste 75 de decibeli, in conditiile in care specialistii sustin ca nivelul normal este de circa 50 de decibeli.

Administratiile localitatilor cu o populatie mai mare de 250.000 de locuitori si ale drumurilor principale cu un trafic mai mare de 6.000.000 de treceri de vehicule pe an trebuiau sa intocmeasca harti de zgomot inca din 2007, urmand ca pana in 2012 sa transmita datele Agentiilor Regionale de Mediu de care apartin. In Prahova, singurele locatii unde exista obligativitatea existentei unei harti de poluare fonica sunt municipiul Ploiesti si cateva portiuni din Drumul National 1.

“Autoritatile locale au obligatia sa transmita datele Agentiei Regionale de Mediu din Pitesti pana in 2012, asa ca nu avem noi raportul cu hartile de zgomot. APM Prahova monitorizeaza direct doar calitatea aerului“, ne-a declarat Mihai Buzea, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova. “Sunt prevazute si sanctiuni pentru cei care nu respecta termenele limita, amenzile pornind de la 10.000 de lei“, ne-a mai explicat Mihai Buzea, directorul APM Prahova. “Sunt facute hartile si analizele, maine (n. r. marti) va avea loc o sedinta in cadrul careia se discuta chiar aceasta problema“, ne-a declarat Romeu Suliman, seful Serviciului Salubritate si Protectia Mediului din cadrul Regiei Autonome de Servicii Publice Ploiesti.

“La maxim“

Niveul de zgomot inregistrat in centrul Ploiestiului si in zonele industriale ale orasului atinge cote alarmante. Harta de poluare fonica a municipiului arata ca pe principalele rute din Ploiesti valorile se ridica la peste 75 de decibeli in timpul zilei, asta in conditiile in care limita maxima este de 80 de decibeli, iar medicii specilisti sustin ca, in mod normal, omul ar trebui sa traiasca intr-un mediu unde nu se inregistreaza zgomote mai mari de 50 de decibeli.  Nici zonele de la periferia Ploiestiului nu scapa, pe timpul zilei, valorile de zgomot fiind oarecum egale cu cele din centrul orasului.

“Intr-un mediu care sa nu afecteze organismul uman ar trebui sa fie in jur de 50 de decibeli, tot ceea ce este deasupra acestui nivel este daunator. Deja la 80 de decibeli este grav, iar la pragul de 90 de decibeli apare senzatia de durere, fiind vorba de un nivel foarte mare. Problemele cele mai frecvente pe fondul poluarii fonice sunt traumatisme sonore, care, in timp, afecteaza grav auzul“, ne-a declarat Daniela Boeru, medic specialist ORL.

spot_img

Ultimele știri