Rapidcool, tehnologia cu 80% mai eficienta decat orice alte dispozitive de racire (Video)

Rapidcool, un proiect inovator sustinut din fondurile de cercetare ale Uniunii Europene, isi propune sa reduca cheltuielile cu energia electrica ale comerciantilor de bauturi, precum si sa protejeze mediul inconjurator. Rezultatul consta intr-un consum redus de energie, o tehnologie de racire rapida, la costuri reduse, ce permite bauturilor preambalate sa fie depozitate la temperaturi ambiante si mai apoi racite rapid.

Rapidcool a dezvoltat un dispozitiv pentru racirea bauturilor, fie la doza, fie la sticla, de la temperatura camerei la 4°C in 45 de secunde sau chiar mai putin.

Rezultatele au aratat o economie de energie de peste 80% in comparatie cu alte dispozitive de racire deschise si de 54% comparativ cu dispozitivele cu usa de sticla (cifre rezultate in urma racirii a 200 de doze de 500 ml pe zi).

Economia in ceea ce priveste costurile cu electricitatea pentru fiecare frigider este de 832 de euro pe an comparativ cu dispozitivele de racire deschise si de 219 euro in comparatie cu dispozitivele cu usa de sticla (avand in vedere un cost al electricitatii de 0,20 de euro/kWh).

Conceptul a fost dezvoltat de compania britanica Enviro-Cool Limited, care a primit o finantare de 903.000 de euro pentru dezvoltarea acestuia pentru productia la nivel comercial.

Finantarea din partea UE ne-a permis sa dezvoltam Rapidcool ca pe un instrument de inlocuire a echipamentelor deja existente, costisitoare si cu un consum crescut de energie, cum ar fi frigiderele deschise, cu mai multe rafturi si frigiderele pentru bauturi. Suntem mandri sa putem contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera prin dezvoltarea unei tehnologii ce promoveaza ecologia si suntem nerabdatori sa continuam dezvoltarea acestui produs atat pentru utilizarea sa in scop comercial, cat si casnic. Ne-am bucurat de un interes crescut din partea Asiei si Americii de Nord, iar acum dorim sa aducem aceasta noua tehnologie in atentia retelelor de producatori si distribuitori din Europa”, a declarat Kelvin Hall, fondator al Enviro-Cool Limited.

Cum functioneaza?

Rapidcool se concentreaza pe racirea unor cantitati mici, oricand e nevoie, nemaifiind astfel nevoie de a avea dispozitive mari de racire care sa pastreze stocuri intregi si care sunt nevoite sa functioneze incontinuu pentru a putea furniza bauturi reci la ora deschiderii. Pentru a raci bauturile in cel mai rapid mod cu putinta fara ca suprafata sa inghete inainte ca interiorul sa se raceasca, este nevoie ca lichidul sa fie amestecat eficient. Cheia tehnologiei folosite de Rapidcool, deja patentata cu numele de V-tex, este modul in care bautura este agitata fara a se revarsa la dechidere.

Desi proiectata sa functioneze ca o unitate de sine statatoare, camera de racire poate fi integrata in racitoarele cu autoservire. Acest lucru s-a dovedit a fi o reala inovatie si ar putea inlocui majoritatea, daca nu chiar toate dispozitivele de racire deschise folosite in lume.

Ce urmeaza?

Partenerii din proiect au semnat intelegeri cu doua companii globale, cu cifre de afaceri de miliarde de euro din domeniul distributiei de bauturi si al productiei de electrocasnice. Inginerii care au proiectat Rapidcool au creat recent un brat robotizat care urmeaza sa fie adaugat unitatii principale, astfel incat livrarea bauturii sa se faca automatizat. Consumatorii vor putea testa tehnologia intr-un supermarket din Olanda, la sfarsitul lui octombrie.

Este in curs de dezvoltare o gama de produse asociate, care se adreseaza consumatorilor casnici, precum si uzului comercial/retail. Aceste produse vor putea fi utilizate acasa, la locul de munca, in baruri, restaurante sau hoteluri, si pot raci o gama variata de bauturi, de la doze de 150 ml pana la sticle de vin de 750 ml.

Acesta este un produs care va ajuta la realizarea de economii financiare, va proteja mediul inconjurator si va crea locuri de munca. Comisia s-a angajat sa acorde si mai multe fonduri europene pentru proiectele care pot cu adevarat sa faca o diferenta in vietile oamenilor”, a spus Michael Jennings, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, responsabil pentru cercetare, stiinta si inovare.

In Europa, combinele frigorifice sau congelatoarele utilizate in scop comercial au un consum estimat de electricitate de 85 TWh pe an, echivalentul necesar pentru a alimenta peste 20 de milioane de gospodarii.

spot_img

Ultimele știri