Raport: Companiile își continuă drumul spre sustenabilitate, în ciuda contextului politic

Tranziția spre energii regenerabile, diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, asigurarea sustenabilității pe întreg lanțul de aprovizionare, administrarea sustenabilă a solurilor și a rezervelor de apă și dezvoltarea economiei circulare. Potrivit unui raport al GreenBiz, toate aceste preocupări se află încă pe agenda companiilor, în ciuda contextului politic instabil generat de alegerile din SUA și de Brexit. În plus, tehnologia accelerează identificarea de soluții sustenabile în sectorul energetic, alimentar și cel de construcții.

sustenabilitate costuri mediu companii

Optimismul raportului poate părea ușor nejustificat, în contextul politico-socio-economic actual. Specialiștii GreenBiz recunosc că provocările sunt din ce în ce mai mari, însă susțin că din ce în ce mai multe companii sunt pregătite și dispuse să le facă față.

Impactul schimbărilor climatice, resimțit de companii

Agenția americană pentru protejarea mediului avertiza că ne confruntăm cu niveluri de emisii record comparativ cu situația din ultimii 800.000 de ani. Temperaturile continuă să crească, fiind cele mai mari înregistrate de când se fac măsurători.

Impactul schimbărilor climatice asupra mediului economic sunt semnificative, potrivit raportului. Specialiștii GreenBiz estimează, pe baza datelor OECD, că cele între 6 și 9 milioane de decese premature provacate în fiecare an de poluare vor costa guvernele între 1% din PIB până în 2060.

La impactul asupra sănătății se adaugă și cel asupra activităților economice. Agricultura va fi probabil cea mai puternic afectată, din cauza problemelor cu polenizarea, lipsei de apă și invaziei dăunătorilor. Toate acestea vor conduce la dezechilibre grave în piață.

sustenabilitate costuri mediu companii

Companile, pregătite să se adapteze schimbărilor climatice

Odată cu instalarea lui Trump la Casa Albă și ieșirea Marii Britanii din UE, lupta împotriva schimbărilor climatice este pusă sub semnul întrebării. Companiile par însă să își continue eforturile în direcția reducerii impactului asupra mediului.

Cu ajutorul inovațiilor tehnologice, resursele de energie, apă și materiale sunt gestionate mai eficient.  Datorită informațiilor transmise pe Internet, inovațiile sunt mereu îmbunătățite și mai ușor replicate. Construcția de clădiri, vehicule sau infrastructură se realizează cu mai puține resurse decât în trecut. De asemenea, arhitecții au început să conceapă clădiri care produc mai multă energie decât consumă. Din ce în ce mai multe companii folosesc și investesc în energii regenerabile, iar prețul de producție scade.

Dintre companiile a căror activitate merită urmărită, potrivit GreenBiz, amintim: IBM, Ellen MacArthur Foundation, Unilever, Amazon, S&P, Tesla, Uber, Google și Microsoft. Detalii despre ce anume face le în domeniul sustenabilității găsiți, pe scurt, în raportul GreenBiz. În final, autorii se întreabă dacă interesul companiilor pentru soluții sustenabile este suficient pentru a lupta împotriva unor administrații lente. Dar oare noi, cetățenii, cum putem ajuta?

spot_img

Ultimele știri