Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Raport IPPC: Trebuie să eliminăm combustibilii fosili până în 2100

Lumea se îndreaptă către consecințe catastrofice, avertizează Intergovernmental Panel on Climate Change (IPPC) în cel mai recent raport, care face apel la reducerea semnificativă a utilizării combustibililor fosili și eliminarea lor până în 2100.

 

 

Organizația din cadrul ONU formată din experți care formulează recomandări pentru guvernele din toată lumea pe tema schimbărilor climatice susține, în raport, că este încă posibil, din punct de vedere economic și tehnic, să ne menținem în limita de creștere cu maxim 2 grade Celsius a temperaturii medii globale pentru a evita consecințe dramatice.

Pentru a păstra această posibilitate, trebuie să reducem emisiile de gaze cu efect de seră cu între 40 și 70% la nivel global între 2010 și 2050 și să ajungem la zero emisii până în 2100, spune Rajendra Pachauri, președintele IPPC.

El a reiterat necesitatea încheierii unui acord global prin care guvernele lumii să se angajeze pentru reducerea emisiilor. O nouă întâlnire în care se va discuta acest protocol va avea loc în decembrie, la Paris, după o serie de negocieri care s-au încheiat fără mare succes.

 

Concluzii cheie ale raportului:

Multe dintre schimbările climatice sunt fără precedent

Atmosfera și oceanele s-au încălzit, zăpada și gheța s-au redus, nivelul mării a crescut

Emisiile cauzate de om sunt cele mai mari din istorie

Concentrația de CO2 din atmosferă este cea mai ridicată din ultimii 800.000 de ani

Aciditatea oceanelor a crescut cu 26% de la începutul erei industriale

Este foarte posibil ca emisiile provocate de activitatea umană să fie cauza dominantă pentru schimbările observate

 

Anul trecut nivelul emisiilor de dioxid de carbon la nivel mondial a ajuns la un record de 36 de miliarde de tone. Raportul arată că influența umană asupra schimbărilor climatice este clară, iar emisiile provenite din activitățile umane sunt cele mai ridicate din istorie.

“Încălzirea climatică este incontestabilă, iar din anii ’50, multe dintre schimbările observate nu au precedent. Atmosfera și oceanele s-au încălzit, cantitățile de zăpadă și de gheață s-au redus, iar nivelul mării a crescut”, se arată în raport.

Studiul avertizează guvernele că nu este suficient să reducă folosirea combustibililor fosili, ci este necesară adaptarea la schimbările climatice și cu cât va dura mai mult până la luarea de angajamente obligatorii cu atât va fi mai mare costul adaptării.

spot_img

Ultimele știri