Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Concetrațiile de dioxid de carbon vor atinge curând un nou prag alarmant

Nu mai există niciun dubiu că luna septembrie a anului în curs va marca un nou record negativ. Specialiștii spun că, pentru prima dată în această perioadă a anului, concentrațiile de dioxid de carbon vor depăși pragul de 400 de părți la un milion. Asta în condițiile în care, în luna septembrie, se înregistrază de obicei cele mai mici concentrații.

dioxid de carbon

O echipă de cercetători americani de la The Scripps Institution of Oceanography au avertizat că, în decursul acestei luni, s-au înregistrat concentrații zilnice și săptămânale de dioxid de carbon mai mari de 400 de părți la un milion. Prin urmare, media lunii septembrie va depăși cu siguranță acest prag, ajungând, potrivit estimărilor, la 401 părți la un milion. Astfel, se va marca un nou record. Negativ.

Pragul de 400 de părți la un milion a fost depășit pentru prima dată peste tot în lume (inclusiv în Antarctica), în luna mai 2016. În luna septembrie, însă, se înregistrau de obicei cele mai mici concentrații de dioxid de carbon.

Previziunile pentru lunile următoare sunt la fel de sumbre. Specialiștii cred că în luna octombrie concentrația de CO2 va depăși la 401 părți per milion, iar în luna noiembrie ar putea ajunge chiar la 410 părți per milion. Nivelul considerat sigur este cel de 350 de părți la un milion.

Experții estimează că astfel de concentrații de dioxid de carbon au mai fost înregistrate acum 4 milioane de ani. Așadar, oamenirea nu a mai experimentat vreodată niveluri similare.

Vor scădea vreodată emisiile de dioxid de carbon?

Potrivit autorilor studiului, nu există perspective prea optimiste privind concentrațiile de dioxid de carbon din atmosferă. Chair dacă ne-am orpi imediat din a emite gaze cu efect de seră, tot ar dura câteva decenii până când concentrațiile ar descrește sub pragul deja atins. Gavin Schmidt, expert NASA pe probleme de climat, este și mai pesimist, poreivit Climate Central:

„În scenariul cel mai optimist posibil, ne-am putea aștepta la o stabilizare în perioada următoare – în care concentrațiile de dioxid de carbon nu se vor schimba – dar ar putea scădea abia peste aproximativ un deceniu. În opinia mea, nu vom mai înregistra concentrații sub 400 de părți la un milion.

Anul acesta, s-au înregistrat și cele mai mari temperaturi de când se fac măsurători.

spot_img

Ultimele știri