Record mondial în domeniul eficienței panourilor solare

Eficiența panourilor solare a atins un nou record mondial, 40% din lumina soarelui fiind convertită în electricitate, datorită unei noi metode de captare a razelor solare, descoperită de cercetători din Sydney, Australia. Metodele tradiționale limitau conversia luminii solare în energie electrică la circa 33%, scrie iflscience.com.

 

 

Este cea mai mare eficiență în convertirea luminii solară în electricitate a panourilor solare raportată vreodată, a spus Martin Green de la Universitatea din New South Wales. Afirmația lui Green a fost confirmată și de studii independente, realizate în Laboratorul Național de Energie Regenerabilă din SUA.

Prototipul ultilizat de cercetătorii din Sydney folosește celule solare obișnuite, dar într-un alt mod care le îmbunățățește eficiența și care este accesibil industriei solare. Metoda utilizată de cercetătorii din Sydney presupune folosirea unor oglinzi rotitoare care să focuseze lumina spre o clădire înaltă, denumită oglindă heliostatică. De aici, razele soarelui sunt împrăștiate spre mai multe panouri solare diferite.

Un aspect important al acestui proiect îl reprezintă folosirea unui dispozitiv, un filtru optic, care captează razele solare ce, până acum, erau ”irosite” de către panourile solare folosite în mod convențional. Aceste filtre reflectă lumina solară în anumite lungimi de undă captând, în același timp, alte și alte raze de lumină. Rezultatul este acela că lumina este convertită în electricitate cu o eficiență mult mai mare decât cea pe care o au panourile solare în prezent.

Citește și:

Olandezii și-au făcut pistă ciclabilă din panouri solare. Prima din lume

Şase mituri despre panourile fotovoltaice

spot_img

Ultimele știri